Ύποπτες οι συσκευασίες των τροφίμων για την υγεία μας

Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με τους κινδύνους, που κρύβουν για την υγεία μας οι χημικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στη συσκευασία τροφίμων, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί η επίδραση περίπου 4.000 χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία, στο ανθρώπινο σώμα και στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο. 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στις συσκευασίες των τροφίμων και την παχυσαρκία, στο διαβήτη και σε μερικές νευρολογικές παθήσεις, η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα. 

Οι επιστήμονες Jane Muncke, John Peterson Myers, Martin Scheringer και Miquel Porta έκαναν έκκληση για μια έρευνα, σχετικά με τους κινδύνους, που κρύβουν για την υγεία μας οι συσκευασίες των τροφίμων, σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας. 

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, χρησιμοποιήθηκαν σε πολλά υλικά, όπως πλαστικά μπουκάλια, που χρησιμοποιούνται για τα ανθρακούχα ροφήματα και τα επιτραπέζια σκεύη. Οι ουσίες θα μπορούσαν να διαφύγουν στα τρόφιμα και οι κίνδυνοι της "δια βίου έκθεσης σε αυτά τα χημικά δεν είναι τεκμηριωμένοι", είπαν οι ερευνητές. 

"Ενώ η επιστήμη συζητά ακόμα για ορισμένες απ’ αυτές τις ουσίες και οι πολιτικοί προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, οι καταναλωτές εξακολουθούν να εκτίθενται σ’ αυτές τις χημικές ουσίες καθημερινά, κυρίως εν αγνοία τους", τόνισαν.