Κυρώσεις εναντίον της Ουκρανίας εξετάζουν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα την "εντελώς εξωφρενική" βία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκληση του προς τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία και να συζητήσει με την αντιπολίτευση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν συνεχιστεί η βία στην Ουκρανία και τόνισε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρέπει να επέμβουν σε μια κατάσταση που χρειάζεται να διευθετηθεί από πολιτικούς.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εθνικής ασφαλείας,Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι "είναι ευθύνη της κυβέρνησης να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαδηλώσουν" και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία.

"Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα με πολλή προσοχή, περιλαμβανομένων των ατόμων που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνα για η βία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε μέτρα εναντίον των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι βίαιες πράξεις στην Ουκρανία. Μεταξύ των μέτρων που διαθέτουμε περιλαμβάνονται οι κυρώσεις", υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

"Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί και να διαλέξει είτε το συμβιβασμό και το διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή", δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

"Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.