Προθεσμία για να απολογηθούν κατά ομάδες, το Σάββατο 22/02, την Κυριακή 23/02 και τη Δευτέρα 24/ 02, πήραν από τον ανακριτή Πειραιά, οι 15 συλληφθέντες για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα.
Όλοι τους αναμένεται να οδηγηθούν εκ νέου στα κρατητήρια στη ΓΑΔΑ.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ και του Ατρομήτου, Γιώργος Σπανός και τρεις κρατικοί λειτουργοί. Πρόκειται για τον πρόεδρο συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένας ακόμη κρατικός υπάλληλος και μία συνταξιούχος δημόσια υπάλληλος, οι οποίοι φέρονται να ενημέρωναν το κύκλωμα για τα σημεία, όπου θα γίνονταν έλεγχοι ποιότητας καυσίμων.
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ναυτιλιακό πετρέλαιο -που έχει χαμηλότερους δασμούς- το οποίο αρχικά επεξεργαζόταν και στη συνέχεια το διοχέτευε στην αγορά ως πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το κύκλωμα είχε διαθέσει παράνομα στην αγορά την τελευταία διετία, περίπου 4,5 εκατομμύρια λίτρα λαθραίου πετρελαίου και οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.
Στην υπόθεση, σύμφωνα με την δικογραφία που σχημάτισε η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής, εμπλέκονται συνολικά 24 άτομα, από τα οποία 15 συνελήφθησαν και εννέα αναζητούνται.
Οι υπόλοιποι από τους συλληφθέντες είναι οδηγοί βυτιοφόρων, ένας χειριστής γεφυροπλάστιγγας στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, ο μηχανικός πλοίου και ένας πρατηριούχος, ενώ οι εννέα που αναζητούνται είναι κυρίως πρατηριούχοι και οδηγοί βυτιοφόρων.
Συνέλαβαν το Γιώργο Σπανό για λαθρεμπορία καυσίμων
Ο πρόεδρος της ΕΤΕΚΑ, σε ανακοίνωση του, τονίζει ότι "ότι οι εναντίον του αποδιδόμενες κατηγορίες τυγχάνουν έωλες και αστήρικτες, ούτε καν τον αγγίζουν, ούτε βέβαια και την εταιρεία της οποίας προΐσταται, για αυτό το λόγο εμφανίστηκε αμέσως και αυτοβούλως στην αρμόδια υπηρεσία ασφαλείας".
Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε ακόμα 30 προσαγωγές ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Οι έρευνες διεξάγονται εδώ και τέσσερις μήνες, έπεια από υπόδειξη και παραγόντων του κλάδου των βενζινοπωλών, οι οποίοι είχαν καταγγείλει ύποπτες κινήσεις στην αρμόδια για τον έλεγχο των καύσιμων διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι έρευνες έγιναν σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Πέραμα.