LIVE : Σκηνικό εμφυλίου στους δρόμους του Κιέβου

Τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου ζει το Κίεβο τις τελευταίες ώρες καθώς έληξε το τελεσίγραφο της κυβέρνησης προς τους διαδηλωτές και έχει αρχίσει η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση εκκαθάρισης του κέντρου και των κυβερνητικών κτιρίων από τους καταληψίες.

Η πλατεία Ανεξαρτησίας και οι γύρω δρόμοι θυμίζουν πεδίο πολέμου καθώς φάλαγγες της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων συγκρούονται άγρια με τους 25 χιλιάδες, ανυποχώρητους διαδηλωτές που έχουν συγκροτήσει τον δικό τους στρατό.  

Μέσα στην ημέρα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 9  άνθρωποι αλλά κάθε ώρα που περνάει ο απολογισμός των θυμάτων ανεβαίνει. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, τα διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για 13 νεκρούς, ανάμεσα τους 6 αστυνομικοί. Σχεδόν όλα τα θύματα σκοτώθηκαν από σφαίρες καθώς και οι δύο πλευρές είναι βαριά οπλισμένες. 

Οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας - το μεγαλύτερο "στρατόπεδο" της αντιπολίτευσης- με τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες νερού.   

Διεθνής ανησυχία για τα γεγονότα στο Κίεβο

Οι αστυνομικοί νωρίτερα κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια "αντιτρομοκρατική επιχείρηση". Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.

Από την πλευρά τους, οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.  

 Βόμβες μολότοφ, χημικά και αληθινά πυρά εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές και εκρήξεις σημειώνονται σε πολλά σημεία του κέντρου. Οι φωτιές από τα οδοφράγματα κάνουν τη νύχτα μέρα και διεθνή πρακτορεία κάνουν λόγο για σωρούς που κείτονται στις άκρες των πεζοδρομίων και εκατοντάδες τραυματίες.  

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία και υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" από έναν "αιματοβαμμένο δικτάτορα που δολοφονεί τον λαό του".

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο  Κλίτσκο μετέβη στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Επίσης, διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι απόψε το δημαρχείο του Κιέβου, το οποίο είχε εκκενωθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη χορήγηση αμνηστίας στους συλληφθέντες ακτιβιστές και το έχουν μετατρέψει σε "γενικό επιτελείο της επανάστασής" τους.  

Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.

Διαβάστε: Χάος στο Κίεβο:Βίντεο και φωτογραφίες

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δώσει στους διαδηλωτές προθεσμία μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) για να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, πριν αναλάβει δράση η αστυνομία. Για το λόγο αυτό, η αντιπολίτευση είχε καλέσει τους ηλικιωμένους και τα γυναικόπαιδα να φύγουν από τα οδοφράγματα, φοβούμενη την αντίδραση της κυβέρνησης.