Διαγωνισμός για 275 γραμματείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαγωνισμό με στόχο την κατάρτιση εφεδρικών πινάκων προσλήψεων γραμματέων θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO). Ο συνολικός αριθμός των επιτυχόντων θα είναι 275 και κατανέμονται ανά βαθμό και γλώσσα ως εξής:

Βαθμός SC1

Βαθμός SC2

HR =40

HR= 13

EN=70

EN=32

FR=56

FR=33

DE=21

DE=10

Οι περισσότερες προσλήψεις στον βαθμό SC 2 θα γίνουν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ελεγκτικό Συνέδριο στο Λουξεμβούργο.

Η παρούσα προκήρυξη διαγωνισμού αφορά δύο βαθμούς, καθώς και την κροατική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν μόνο σε ένα βαθμό και σε μία γλώσσα.

Η επιλογή της προτίμησής πρέπει να γίνει κατά την ηλεκτρονική εγγραφή και δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί μετά την επιβεβαίωση και την επικύρωση της αίτησης υποψηφιότητάς  με ηλεκτρονικό μέσο.

Στην προκήρυξη τονίζεται ότι πριν υποβληθεί αίτηση υποψηφιότητας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά τον οδηγό για τους  υποψηφίους γενικών διαγωνισμών που έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης C 270 A της 7ης Σεπτεμβρίου 2012 και στον δικτυακό τόπο της EPSO.

Ο εν λόγω οδηγός, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προκήρυξης του διαγωνισμού, και θα βοηθήσει ώστε να κατανοήσουν οι ενδιαφερόμενοι τους κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες εγγραφής.

Τρόπος υποβολής αιτήσεων

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τη διαδικασία που αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της EPSO, και ιδίως στις οδηγίες εγγραφής.

Προθεσμία (συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης): 18 Μαρτίου 2014 στις 12 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών.

Αν κάποιος συγκαταλέγεται  στους υποψηφίους που έγιναν δεκτοί στις δοκιμασίες αξιολόγησης, θα πρέπει να προσκομίσει πλήρη φάκελο της υποψηφιότητάς  του (ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητας υπογεγραμμένη, καθώς και δικαιολογητικά), κατά την προσέλευσή στις δοκιμασίες αξιολόγησης.

Λεπτομέρειες: βλ. σημείο 6.1 του οδηγού για τους υποψηφίους των γενικών διαγωνισμών

Γενικοί όροι συμμετοχής

α) Να είναι υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

β) Να απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

γ) Να έχουν τακτοποιηθεί στρατολογικά, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη νομοθεσία περί στρατολογίας.

δ) Να διαθέτουν τα εχέγγυα ήθους που απαιτούνται για την άσκηση των προβλεπόμενων καθηκόντων.

Ειδικοί όροι

Τίτλοι σπουδών

Βαθμοί SC 1 και SC 2

Να έχουν περατώσει σπουδές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πιστοποιούμενες από δίπλωμα/ πτυχίο στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης.

- Ή να έχουν περατώσει σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πιστοποιούμενες από δίπλωμα το οποίο παρέχει δικαίωμα εισόδου στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, και να έχουν επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τριών ετών στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης, της οποίας τα καθήκοντα συνδέονται άμεσα και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους με τα καθήκοντα γραμματείας όπως αυτά περιγράφονται στον τίτλο ΙΙ.

Σημείωση: Αυτά τα τρία έτη δεν θα συνυπολογιστούν στον αριθμό ετών επαγγελματικής πείρας που απαιτείται κατωτέρω.

Επαγγελματική πείρα

Μόνο στον βαθμό SC 2

Επαγγελματική πείρα τουλάχιστον τεσσάρων ετών στον τομέα της γραμματειακής υποστήριξης, της οποίας τα καθήκοντα συνδέονται άμεσα και κατά το μεγαλύτερο μέρος τους με τα καθήκοντα γραμματείας όπως αυτά περιγράφονται στον τίτλο ΙΙ.

Η εν λόγω επαγγελματική πείρα πρέπει απαραιτήτως να έχει αποκτηθεί μετά την απόκτηση του πτυχίου/διπλώματος που επιτρέπει τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Γλώσσες

Κύρια γλώσσα:

άριστη γνώση της επιλεγείσας για τον διαγωνισμό γλώσσας μεταξύ HR/EN/FR/DE.

Δεύτερη γλώσσα (υποχρεωτικά διαφορετική από τη γλώσσα 1):

ικανοποιητική γνώση της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην προκήρυξη.

Επίσης πληροφορίες μπορούν να αντληθούν και από ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλόγηρος Βασίλειος