Επιστροφή Τόμσεν τη Δευτέρα στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου θα επιστρέψει τελικά στην Αθήνα η τρόικα, μετά από μήνες καθυστερήσεων, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ, σκοπός των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ντάισελμπλουμ: Επιστροφή τις επόμενες ημέρες

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ανακοινώσει πως η τρόικα θα επέστρεφε στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, προσπαθώντας έτσι να θολώσει το τοπίο

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξήρε ακόμα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας την παράλληλα να συνεργαστεί με την τρόικα.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Ντάισελμπλουμ παρατήρησε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας σταθεροποιείται, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε πως η τρόικα μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως, παρά τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν, έχει καταγραφεί “πραγματική πρόοδος”.

Ο επίτροπος ανέφερε ακόμα πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ αρνήθηκε να πάρει θέση στο διάλογο σχετικά με το πραγματικό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, παραπέμποντας στην επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat.

Όσο για τα νέα δεδομένα στην Ιταλία, ο Ρεν εκτίμησε πως η νέα κυβέρνηση στη χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε πως η συσσώρευση χρέους της Ιταλίας κάθε άλλο παρά βοηθά την ανταγωνιστικότητά της και ξεκαθάρισε πως οι προσπάθειες μείωσης του χρέους θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ράις: Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα εξεταστεί με την επιστροφή μας στην Ελλάδα

Κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για το «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ράις είχε αναφέρει ότι το θέμα θα εξετασθεί, όταν η αποστολή της τρόικας επιστρέψει στην Αθήνα.

Επίσης, σε ερώτηση για το αν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οδηγεί σε εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, με κύριο άρθρο του, τάχθηκε υπέρ της «άμεσης διαγραφής» του ελληνικού χρέους, το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως υπογράμμισε, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.