Μάριο Πολεγκάτο: Ο βασιλιάς των τρύπιων παπουτσιών

Ίσως η μοίρα κάποιων ανθρώπων είναι εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη. Το ίδιο και του Μάριο Μορέτi Πολεγκάτο. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον κολοσσό ιταλικών παπουτσιών με τρύπες, τη Geox, αυτή τη στιγμή έχει 30.000 υπαλλήλους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τίποτα ομως δεν προμήνυε ότι θα γινόταν βασιλιάς των παπουτσιών κάποια ημέρα της ζωής του. Τουλάχιστον με βάση τις ενδείξεις. Ο πατέρας του όταν ήταν μωρό, του έβρεξε τα χείλη με κρασί και ανακοίνωσε ότι εκείνος θα αναλάμβανε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, το οινοποιείο που είχε στην κατοχή της η φαμίλια, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Κάποια στιγμή αφού παρακολούθησε συνέδριο για οινοπαραγωγούς στο Ρίνο, ο Πολεγκάτο αποφάσισε να χαρίσει στον εαυτό του, ημέρες χαλάρωσης, ταξιδεύοντας στην έρημο της Νεβάδα. Σε μία από τις βόλτες του ένιωσε άβολα με τα παπούτσια του. Έβγαλε το σουγιά του και άνοιξε τρύπες στα παπούτσια του για να νιώσει αμέσως μετά ανακούφιση και να συνεχίσει τη βόλτα του.

"Ήθελα τα παπούτσια να μπορούν να αναπνεύσουν και την ίδια στιγμή να είναι αδιάβροχα", εξηγεί ο 62 επιχειρηματίας. "Ξόδεψα τρία χρόνια εξελίσσοντας την πατέντα μου. Μετά την πρόσφερα σε όλες τις εταιρείες παπουτσιών αλλά καμία δεν με εμπιστεύτηκε".

Αφού τον απέρριψαν όλες οι μεγάλες εταιρείες, αποφάσισε πριν απο 17 χρόνια, 45 ετών πλέον, να πάρει δάνειο και να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, που είναι σήμερα παγκόσμια γνωστή με το όνομα Geox. Οι αριθμοί άλλωστε μιλούν πλέον από μόνοι τους. 1.300 καταστήματα και 30.000 εργαζόμενοι για την εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και δεν έπαψε ούτε στιγμή από την ημέρα της ίδρυσής της να εξαπλώνεται. Αποδεικνύοντας έτσι ότι τα παπούτσια μπορούν να είναι και τρύπια και ταυτόχρονα πιο άνετα και δροσερά...