Την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη φοβάται η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και απορρίπτει το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τρίτο δάνειο στην Ελλάδα πριν τις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στο G20 στο Σίδνεϊ, η Άνγκελα Μέρκελ περιμένει, όπως αναφέρει σε άλλο δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό, τις εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, που θα επαναφέρουν τη σταθερότητα στη χώρα, ενώ αισθάνεται προβληματισμένη από τα πορίσματα των ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αρνητικά αποτελέσματα στις χώρες με Μνημόνιο (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρο) και ακόμη ενοχλημένοι από τις φράσεις "κοινωνικό τσουνάμι" και "χασάπηδες της τρόικας".
Θα περιμένει, συνεπώς, τις ευρωεκλογές του Μαΐου για να εκτιμήσει τη σύνθεση των δυνάμεων στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο και μόνο τότε θα λάβει αποφάσεις σχετικά με νέα οικονομική στήριξη χώρας της ευρωζώνης.
Ένας από τους λόγους, βέβαια, που το πράττει αυτό η Άνγκελα Μέρκελ, είναι και η προσπάθεια να αποφύγει ενδεχόμενη άνοδο των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές του Μαΐου με το επιχείρημα ότι "η Ευρώπη κοστίζει ακριβά στη Γερμανία", όπως επισημαίνει σε άλλο δημοσίευμα του περιοδικού.
Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται ότι η ενίσχυση ριζοσπαστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα σημάνουν το πρόωρο τέλος του "μεγάλου συνασπισμού" Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και θα βάλουν τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες.
Η Καγκελάριος, σύμφωνα με το Spiegel, μπορεί να "παγώνει" το σχέδιο, όμως σκοπεύει να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και να καταστήσει σαφές ότι η χώρα μπορεί να υπολογίζει στη συνεχή υποστήριξη της Γερμανίας μετά τις ευρωεκλογές.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται, πάντως, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Μέρκελ και Σόιμπλε διαφωνούν ως προς τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήθελε από την αρχή να αντιμετωπιστεί η κρίση μόνο με ευρωπαϊκά όργανα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος επέμενε στη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αποκλείει και ο Όλι Ρεν δάνειο πριν τις ευρωεκλογές
Στο μεταξύ, οι δηλώσει του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, επιβεβαιώνουν τη μη παροχή επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας πριν τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Ρεν δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ότι δεν προβλέπεται παροχή νέας βοήθειας και ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, στις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, θα συμμετάσχει ο ίδιος με το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε αρνητικός για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα: "Ούτε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού των ετών 2015-2016, ούτε το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας βρίσκονται αυτή την στιγμή στην ατζέντα". "Αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε το καλοκαίρι ή και αργότερα, πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε ότι προέχει η ολοκλήρωση της έκθεσης της Τρόικα και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της εκταμίευσης των δόσεων του προγράμματος, ο κ. Ρεν είπε: "Επιθυμούσαμε εδώ και καιρό να λάβουμε απόφαση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τρέχοντος έτους αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικας".
Λαγκάρντ: Δεν είναι ελαστικό το ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας
Η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι "ελαστικό" έναντι των ευρωπαϊκών χωρών.
Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Good Weekend που είναι ένθετο σε εφημερίδες του αυστραλιανού εκδοτικού συγκροτήματος Φέρφαξ, η κα Λαγκάρντ λέει:
"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πίεσε την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα να προβούν σε περικοπές και άλλες μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερο από τις αλλαγές που απαίτησε από ασιατικές χώρες που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα στην δεκαετία του ΄90".
Και η κυρία Λαγκάρντ πρόσθεσε: "Προσπαθώ να μην είμαι Γαλλίδα, ούτε καν Ευρωπαία όταν ασκώ τα καθήκοντά μου. Και νομίζω τα καταφέρνω".