Λύθηκε το ανεξήγητο του άγνωστου ντόνατ στην επιφάνεια του Άρη

Ο βράχος σε σχήμα ντόνατ που φάνηκε να εμφανίζεται από το πουθενά στον Άρη τον περασμένο μήνα δεν έπεσε από ένα εξωγήινο κουτί με γλυκά.

Ο βράχος παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες , επειδή ο Άρης φωτογραφήθηκε σε ένα σημείο της τροχιάς, όπου ο βράχος δεν ήταν ορατός μόλις τέσσερις ημέρες νωρίτερα .

Ο Steve Squyres , επικεφαλής επιστήμονας του Mars Exploration Rover, το οποίο συμμετείχε στην αποστολή, το περιέγραψε ως ένα λευκό βράχο με ένα σκούρο κόκκινο σημάδι στη μέση.

Ο βράχος είχε πάνω από 1,5 ίντσες πλάτος και ονομάστηκε Pinnacle Island.

Οι ερευνητές λένε τώρα ότι το Pinnacle Island είναι ένα κομμάτι μεγαλύτερου βράχου , το οποίο έσπασε και...μετακόμισε με τον τροχιά του πλανήτη στις αρχές Ιανουαρίου .

Φωτογραφίες αποκάλυψαν τον αρχικό βράχο, απ΄ όπου φαίρεται να αποκολλήθηκε το θραύσμα.

"Από τη στιγμή που μετακόμισε σε μικρή απόσταση θα μπορούσαμε να δούμε και ένα πέτρωμα που έχει την ίδια ασυνήθιστη εμφάνιση και αυτός είναι ο αρχικός βράχος ", δήλωσε ο Ray Arvidson του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

"Φτάσαμε στο σημείο από το οποίο προήλθε το θραύσμα και είδαμε ότι όντως το Pinnacle Island προέρχεται από έναν μεγαλύτερο βράχο", συμπληρώνει

"Έτσι καταρρίφθηκε το σενάριο να έχει πέσει εκεί από εξωγήινους, καθώς κύλησε και έφτασε έως εκείνο το σημείο. Ανηφορίζοντας νότια του πλανήτη λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλο αυτό τον όγκο ανάλογων στρωμάτων πέτρας εκτεθειμένα σε μια πλαγιά του Άρη", υποστηρίζει ο Arvidson.

Opportunity: Είδε στον Άρη αντικείμενο που βγήκε από το πουθενά

Το Maven έφυγε για... Άρη