Έρχονται μαζικές ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια

Σε εφαρμογή φέρεται να τίθεται από την άνοιξη το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών για τις ρυθμίσεις των "κόκκινων" δανείων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Έθνος", στη διάρκεια της πρώτης επίσημης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών εξέφρασαν την εκτίμηση πως σε δύο μήνες, γύρω στον Απρίλιο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα είναι σε θέση να δέχονται ακόμη και αιτήσεις για ρυθμίσεις δανείων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο κυβέρνησης και τραπεζών βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

1. Ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης

Μόλις η τρόικα εγκρίνει τη μεθοδολογία, θα ετοιμαστούν παραδείγματα ελάχιστων μηνιαίων εξόδων διαβίωσης για νοικοκυριά, ανάλογα με το μέγεθός τους, από 600 έως 1.000 ευρώ. Οι τράπεζες, για να διευκολύνουν αυτά τα νοικοκυριά, θα υπολογίζουν αυτές τις δαπάνες και θα ορίζουν μικρές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν να μειωθούν μέχρι και πάνω από 70%. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει πρώτα τις ανάγκες διαβίωσης και ό,τι περισσεύει θα το δίνει ως δόση δανείου.

2. Εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης δανείων

Οι τράπεζες επεξεργάζονται και θα έχουν σύντομα έτοιμες σχετικές ρυθμίσεις, όπως η επιμήκυνση του δανείου για δέκα χρόνια, από τα 75 στα 85 έτη της ανώτερης ηλικίας του δανειολήπτη ώστε να αυξηθεί η διάρκεια αποπληρωμής δανείου, ιδίως για στεγαστικά, όπως επίσης ετοιμάζουν μείωση των επιτοκίων των καταναλωτικών δανείων κατά 50%.

3. Προφίλ συνεργάσιμου δανειολήπτη

Ένας οφειλέτης, εντάσσεται σε αυτό το προφίλ, αν είναι διαθέσιμος σε επικοινωνία με το ίδρυμα και παρέχει επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας προς το δανειστή του. Επίσης, αν απαντά σε ανακοινώσεις/επιστολές του δανειστή, αν προβαίνει σε πλήρη και ειλικρινή γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση, εντός 15 ημερών από τη μέρα μεταβολής τους και εντός 15 ημερών από τη μεταβολή οικογενειακής κατάστασης συγγενικών του προσώπων που τον επηρεάζουν οικονομικά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως και σε περιπτώσεις που θα χαρακτηρίζονται "έκτακτης ανάγκης", αλλά θα αφορούν μόνο τους "συνεργάσιμους δανειολήπτες", θα χορηγείται μέχρι και τρίμηνη περίοδος χάριτος.

Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τράπεζες υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα πρέπει να προχωρούν στις ρυθμίσεις των δανείων με βάση τα παραπάνω κριτήρια.