Πλαστικές επεμβάσεις και αναισθησία!

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μεγαλύτερη ανησυχία για μια επέμβαση είναι η αναισθησία. Ίσως γιατί ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι να μην μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο της υγείας και της ασφάλειας μας, αφήνοντας τα στα χέρια κάποιου άλλου. Η δουλεία του αναισθησιολόγου είναι να καθησυχάσει αυτους τους φόβους δίνοντας στον ασθενή όλες τις κατάλληλες πληροφορίες και να τον οδηγήσει στην επέμβαση με ασφάλεια και ελάχιστο πόνο.

Ανάλογα το είδος και την έκταση της πλαστικής επέμβασης, καθορίζεται και ο τύπος της αναισθησίας:

1. Τοπική αναισθησία: χρησιμοποιείται για να περιορίσει τον πόνο σε μικρές και πολύ συγκεκριμένες περιοχές, τοπικά. Κατά την διάρκεια της ο ασθενής είναι ξύπνιος χωρίς όμως να νοιώθει το σημείο που έχει χορηγηθεί η τοπική αναισθησία.

2. Ενδοφλέβια Μέθη: μέσω ορού χορηγούνται κάποια συστατικά που ηρεμούν τον ασθενή και βοηθάνε να μην καταλαβαίνει τον πόνο. Συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο στάδιο ύπνου και είναι σε πλήρη χαλάρωση.

3. Επισκληρίδιος αναισθησία: η αναισθησία χορηγείται σε συγκεκριμένα νευρά του κάτω κορμού. Ο ασθενής είναι ξύπνιος αλλά δεν έχει αίσθηση του κάτω μέρους του σώματος του.

4. Γενική αναισθησία: ο ασθενής είναι σε βαθύ ύπνο που δημιουργείται με την χορήγηση ενδοφλέβιων φαρμάκων ή σε συνδυασμό με εισπνοές αναισθητικών αερίων.