Στις Βρυξέλλες αποφασίζουν για το νέο Μνημόνιο

Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται ουσιαστικά από την Κυριακή το βράδυ οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να έχει προγραμματίσει κρίσιμες επαφές με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιωματούχους της τρόϊκας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας στο περιθώριο των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin θα συνοδεύονται από κλιμάκιο στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τα οποία παρουσία των υπουργών, αλλά και μεμονωμένα θα έχουν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους για ζητήματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος, αλλά και ζητήματα σχετικά με την ατζέντα της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Αν και η ημερομηνία της 17ης Φεβρουαρίου που είχε τεθεί ως ορόσημο για την συμφωνία με την τρόικα φαίνεται πως έχει χαθεί και πλέον μεταφέρεται για το Eurogroup της 10ης Μαρτίου οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν πολλά θέματα.

Η Κυβέρνηση έχει στείλει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2014 - 2017 στην τρόικα ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου και βάσει των ίδιων πληροφοριών η Ελλάδα δεσμεύεται με αυτό για περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά προς την κατεύθυνση που έχει υποδείξει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η αποστολή του Μεσοπρόθεσμου καταδεικνύει πως Ελλάδα και τρόικα βρίσκονται σε μια μίνιμουμ συμφωνία για το δημοσιονομικό σενάριο βάσης του 2014. Σε κάθε περίπτωση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες πως η δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου θα καθυστερήσει.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι ανώτατες οροφές για τα δύο πρώτα έτη του ΜΠΔΣ θεωρούνται δεσμευτικές για την κατάρτιση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού των ετών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ψήφιση του ΜΠΔΣ 2014-2017, οι οροφές δαπανών του 2015 (σαν δεύτερο έτος) θα είναι δεσμευτικές για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του έτους 2015, η οποία θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2014.