Αναστασιάδης: Εργάζομαι για λύση που θα μας απαλλάξει από την κατοχή

"Η ανάλυση των προνοιών του κοινού ανακοινωθέντος δεν θα γίνει κατά τρόπο αντιπαραθετικό με τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς που έχουν αντίθετη άποψη" ξεκαθάρισε απόψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάγγελμά του, με σκοπό την ενημέρωση του κυπριακού λαού σχετικά με την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

"Μέσω της συλλογικής προσπάθειας όλων, θα εργαστώ για να βρούμε επιτέλους και οριστικά μια λύση  που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, θα την επανενώνει και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας.

Μια λύση που θα βασίζεται στις Συμφωνίες κορυφής και τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα διασφαλίζει διάρκεια, βιωσιμότητα, λειτουργικότητα, καθώς επίσης και την εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ε.Ε., κράτος μέλος της οποίας είναι η Κύπρος από το 2004" δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Αναφερόμενος στην έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι , μετά από διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες 6 μηνών, η Κύπρος κατέληξε σε ένα κείμενο το οποίο "χωρίς να παραγνωρίζει τις ανησυχίες της άλλης πλευράς, ικανοποιεί και τις δικές μας επιδιώξεις και ευαισθησίες".

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο εκτιμά ότι η νέα φάση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε οριστική επίλυση του προβλήματος, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος.  

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως η αναφορά "η κυριαρχία πηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και όχι από τις δύο κοινότητες" θα πρέπει να θεωρείται "επίτευγμα, αφού παραπέμπει στα συστατικά στοιχεία που αποτελούν τον κυπριακό λαό και όχι στις κοινότητες όπως αυτές αναγνωρίζονται και από το σύνταγμα του 1960".

Αναλύοντας άλλη μια φορά το κείμενο του ανακοινωθέντος, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι "Η υπάρχουσα κατάσταση στο νησί θεωρείται και από τους δύο ηγέτες απαράδεχτη {....} γιαυτό προβλέπεται ότι η λύση θα σέβεται τις βασικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και θα διασφαλίζει το κοινό μέλλον του συνόλου των πολιτών σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ε.Ε, όπως ορίζεται στην Παράγραφο 1".   

Επίσης, σύμφωνα με την Παράγραφο 3 , στην ενωμένη Κύπρο κατοχυρώνονται οι τρεις βασικές αρχές, χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Η ενωμένη Κύπρος ως μέλος των Η.Ε. και της Ε.Ε. θα έχει μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ενιαία ιθαγένεια.

Παράλληλα, ο κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην ελληνική κυβέρνηση "η οποία τηρείτο ανελλιπώς ενήμερη επί καθημερινής βάσεως επί των τεκταινομένων και παρείχε την πλήρη στήριξη της στις προσπάθειες μας".