Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα

Η γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας αποτελεί στις μέρες μας απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρεση μιας θέσης εργασίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ πέρα από τα "κλασικά" αγγλικά/γαλλικά/γερμανικά/ιταλικά/ισπανικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και σε μερικές λίγο πιο "περίεργες" γλώσσες, όπως για παράδειγμα, τα κινέζικα.

Με ποιους άλλους τρόπους μπορεί κανείς να "ακονίσει" τις γνώσεις του γύρω από μια ξένη γλώσσα, πέρα από τους "παραδοσιακούς": φροντιστήριο και ιδιαίτερα;

Δείτε παρακάτω μερικά "εργαλεία" που μπορούν να σας φανούν βοηθητικά στην προσπάθειά σας να κατακτήσετε μια ξένη γλώσσα.

…Επιστρατεύστε φίλους, κινητά και διαδίκτυο και… αρχίστε να μιλάτε!

1. Βάλτε στόχο μια καινούρια λέξη/φράση την ημέρα.

Το "κλειδί" στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι το λεξιλόγιο (περίπου 2.000 βασικές λέξεις και φράσεις). Δείτε το σαν πρόκληση και βάλτε στόχο να μαθαίνετε κάθε μέρα μία καινούρια λέξη ή φράση. Δε θα σας πάρει πολύ. Αφιερώστε 5-10 λεπτά για να αποτυπώσετε στη μνήμη σας την καινούρια λέξη. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα θα βελτιωθούν οι γλωσσικές σας ικανότητες.

2. Με τη βοήθεια του… κινητού.

Κυκλοφορούν αρκετές δωρεάν εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε την εξάσκησή σας… όπου κι αν βρίσκεστε. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις Busuu και Memrise (τόσο για iPhone, όσο και για Android) και να αποφασίσετε ποια σας εξυπηρετεί καλύτερα.

3. Κάντε εξάσκηση μαζί με κάποιο φίλο σας.

Πόσες φορές δεν έχετε ονειρευτεί ότι θα κάνετε εκείνο το ταξίδι στο Παρίσι; Μέχρι λοιπόν να το καταφέρετε, μπορείτε να συνεχίσετε να φαντάζεστε ότι βρίσκεστε εκεί… εξασκώντας τα γαλλικά σας (όπου Παρίσι βάλτε όποια πόλη θέλετε και όποια γλώσσα γνωρίζετε) μαζί με κάποιο φίλο σας.

Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες, θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σας κρατήσει σε επαφή με τη γλώσσα.

Συμβουλή: Μπορείτε να το δοκιμάσετε και μέσω Skype.

4. Παρακολουθείτε προσεκτικά τις ταινίες.

Όποια γλώσσα κι αν μαθαίνετε, το πιο πιθανό είναι να υπάρχει κάποια ταινία σε αυτήν (έστω και μεταγλωττισμένη). Παρακολουθώντας μια ταινία -όχι μόνο χαζεύοντας τον ωραίο πρωταγωνιστή και την σέξι πρωταγωνίστρια- και ακούγοντας προσεχτικά τους διαλόγους των ηθοποιών μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο σε όποιον μαθαίνει μια ξένη γλώσσα. Αν οι γνώσεις σας είναι σε καλό επίπεδο, δοκιμάστε να τη δείτε χωρίς υπότιτλους… κάτι που θα σας αναγκάσει να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα στα… αυτιά σας.

5. Χρησιμοποιείστε έξυπνα το διαδίκτυο.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές πηγές για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας σε μια ξένη γλώσσα. Μπορείτε να διαβάσετε διαδικτυακές εφημερίδες, να ακούσετε τραγούδια στη γλώσσα που μαθαίνετε και να βρείτε χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να μη χάσετε την επαφή.