Κίνα και Ταϊβάν ξαναμιλούν μετά από 65 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, η Κίνα και η Ταιβάν είχαν σήμερα έναν ιστορικό διάλογο καθώς - μετά από 60 χρόνια διπλωματικής σιωπής - υπήρξε πρώτη συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

 

Στην συνάντηση που είχε ο Ταϊβανέζος υπουργός Ουάνγκ Γου-τσι, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ηπειρωτική Κίνα, με τον Κινέζο τον ομόλογό του Ζανγκ Ζιτζούν, αποφασίστηκε το άνοιγμα "γραφείων αντιπροσωπειών" στις δύο χώρες. 

 Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις - οι οποίες άρχισαν σήμερα στη Ναντζίνγκ της ανατολικής Κίνας και θα διαρκέσουν έως τις 14 του μήνα - Θα σηματοδοτήσει ένα μεγάλο βήμα προς την επέκταση του διαλόγου ανάμεσα στα δύο κράτη- πέρα από οικονομικά και εμπορικά θέματα. 

Ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, η διαμονή του Ουάνγκ στην Κίνα μπορεί να θέσει την πρώτη βάση μιας συνάντησης μεταξύ του Μα Γινγκ-ζέου και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, εκτιμά ο Τζορτζ Τσάι, πολιτικός επιστήμονας στην Ταϊπέι.

Εντούτοις "οι δύο πλευρές ψάχνουν τις πέτρες κάτω από τα πόδια τους διασχίζοντας τον ποταμό", τονίζει επικαλούμενος μια κινεζική παροιμία για την επίδειξη σύνεσης.

Η κομμουνιστική Κίνα θεωρεί ακόμα την Ταϊβάν μια επαρχία που αποστάτησε και ποτέ δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να αποκτήσεις τον έλεγχο της νησιωτικής χώρας, τον οποίο έχασε στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949. Εκείνη τη χρονιά, δύο εκατομμύρια Κινέζοι, πιστοί στον εθνικιστή ηγέτη Τσιάνγκ Κάι Σεκ που ηττήθηκε από τους άνδρες του Μάο, κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.  

Ωστόσο, παρά τις εδαφικές και πολιτικές διαφορές, οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο οντοτήτων μειώθηκε μετά την εκλογή το 2008 του προέδρου Μα Γινγκ-ζέου.