Ο άτακτος Ολάντ έκανε άνω κάτω το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου

Ήταν κάποτε 300 προσκλήσεις με χρυσοποίκιλτο χαρτί...

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Λευκό Οίκο και το γεύμα προς τιμήν του είχε προσεγμένες προσκλήσεις στις οποίες όμως αναφερόταν το όνομα της Βαλερί Τριεβελέρ.

Οι προσκλήσεις είχαν τυπωθεί με τη σφραγίδα του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για να αποσταλούν στους καλεσμένους.

Δεδομένων όμως των καταιγιστικών εξελίξεων στην προσωπική ζωή του Γάλλου Προέδρου, το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε να τυπώσει καινούριες, προσαρμοσμένες στο εργένικο καθεστώς του Φρανσουά Ολάντ, αφαιρώντας το όνομα της πρώην "πρώτης κυρίας" της Γαλλίας.

Στο "Μπλε Δωμάτιο" του Λευκού Οίκου, η διακόσμηση είναι ιδιαίτερα εμπνευσμένη από την γαλλική κουλτούρα, όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το δείπνο που θα παραθέσει το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ προς τιμήν του ένοικου των Ηλυσίων.

Στον αμερικανικό Τύπο διέρρευσε το μενού που θα απολαύσει ο Φρανσουά Ολάντ, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, βοδινό, χαβιάρι, λαχανικά που καλλιεργεί η ίδια η "πρώτη κυρία" των ΗΠΑ, και κρασί από τους αμπελώνες της Βιρτζίνια και της Καλιφόρνια. Ανάμεσά στους προσκεκλημένους συγκαταλέγονται η ισχυρή γυναίκα του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ. Η δημοφιλής Αμερικανίδα τραγουδίστρια Mary J Blige θα διασκεδάσει τους προσκεκλημένους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, για το επίσημο δείπνο, το ζεύγος Ομπάμα προσέλαβε τον παναμερικανικής φήμης event planner Μπράιαν Ραφανέλι, από τη Βοστόνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων τελετών, ήταν υπεύθυνος για τη γαμήλια τελετή της Τσέλσι Κλίντον.

Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Γάλλος Πρόεδρος συμπεριλαμβάνεται στους ελάχιστους ξένους ηγέτες που χώρισαν λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την επίσκεψή τους στην έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης. Η απουσία συνοδού του Ολάντ σημαίνει ότι το πατροπαράδοτο τσάι μεταξύ "Πρώτων Κυριών" δεν θα διεξαχθεί.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που ο Λευκός Οίκος κάνει πυρετώδεις ετοιμασίες για το μεγαλοπρεπές δείπνο, ένα πανό μπροστά από το κτίριο με το σύνθημα "Ολάντ, παραιτήσου" στήθηκε από τον David Van Hemelryck, γνωστό πολέμιο του Γάλλου Προέδρου.

Ο Hemelryck ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γαλλία στην Ουάσινγκτον με σκοπό να βρει εθελοντές που θα τον βοηθούσαν στην ανάρτηση του πανό.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός Τύπος διερωτάται ποιος θα πρέπει να καθίσει δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο. Είναι σωστό να πραγματοποιηθεί χορός, εφόσον ο κ. Ολάντ δεν θα έχει ντάμα; Το πρωτόκολλο θα τηρηθεί σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες επισκέψεις.