Η σύλληψη δημάρχου, τα διόδια-φωτιά και ο οικονομικός μαρασμός

Εννέα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα για τα επεισόδια στα διόδια της Μαλακάσας, χθες το βράδυ.

Ανάμεσά τους, ο δήμαρχος Ωρωπού, άλλα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον εισαγγελέα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και απρόκλητη φθορά ξένης περιουσίας.

Δήμαρχος Ωρωπού: Θα υποστούμε οικονομικό μαρασμό

Στον οικονομικό μαρασμό, που θα υποστεί η περιοχή του, στέκεται ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιάννης Οικονομάκος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την Ασφάλεια, όπου οδηγήθηκε το μεσημέρι για τα χθεσινά γεγονότα στα διόδια της Μαλακάσας.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, προσήχθη στην Ασφάλεια Αμαρουσίου μαζί με τέσσερις αντιδημάρχους, προκειμένου, από τις ανακρίσεις, να εξακριβωθεί εάν παραβρίσκονταν και τι συνέβη, όταν καταστράφηκε από φωτιά κουβούκλιο των διοδίων, λίγο πριν από τις 20:00, χθες το βράδυ.

Ωστόσο, σημειώνει, «υπάρχει αντίδραση του κόσμου σε όλους τους τόνους από τις πρώτες αυξήσεις. Προϋπήρχε αδικία, διότι πληρώνουμε σε μικρές μετακινήσεις τεράστια ποσά, που ο κόσμος σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Έχουμε οκτώ διόδια σε έναν δήμο περιαστικό, μέσα στον ίδιο νομό, της Αττικής, ενώ πουθενά αλλού δεν έχουν διόδια».

Στο ερώτημα αν είχε συζητήσει νωρίτερα το θέμα των διοδίων με τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο δήμαρχος απάντησε:

«Είχαμε κάνει πολλές συναντήσεις με τον υπουργό, ενώ είχα πάει και στην Επιτροπή της Βουλής τον Δεκέμβριο με τη σχετική τροπολογία για τη συνέχιση των έργων των αυτοκινητοδρόμων. Τότε η "Νέα οδός" είχε ανακοινώσει αύξηση των διοδίων από 1-1-2014 και ο υπουργός εδέχθη το άδικο. Παραδέχθηκε στην ομιλία του, στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις εάν δεν συνεννοηθεί μαζί μας. Δυστυχώς, πριν από 4-5 ημέρες μας κάλεσε στο γραφείο του και μας ανακοίνωσε ότι θα γίνει αύξηση και ότι θα υπάρξουν κάποια εκπτωτικά κουπόνια κ.ά., τα οποία βέβαια δεν ικανοποιούν τον δήμο».

Το χρονικό της έντασης

Η ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν από τις 20.00 την Κυριακή, στα νέα διόδια στον κόμβο Μαλακάσας, ενώ, διαδηλωτές κράτησαν ανοιχτά τα διόδια Αφιδνών, όπου τα αυτοκίνητα περνούσαν ελεύθερα, χωρίς να καταβάλουν αντίτιμο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν περίπου 500 άτομα, κάτοικοι της περιοχής και μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω», συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Μαλακάσας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση στο τέλος των διοδίων, αλλά για τη δημιουργία νέων διοδίων στις παράπλευρες εισόδους της εθνικής οδού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συγκεντρωθέντες έβαλαν φωτιά σε ένα λάστιχο αυτοκινήτου σε παράπλευρο δρόμο, ενώ πυρπόλησαν και ένα κουβούκλιο των διοδίων, αφού πρώτα απομάκρυναν την υπάλληλο.

Οι συγκεντρωθέντες έκλεισαν συμβολικά για 10 λεπτά τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα διόδια Αφιδνών, όπου έχουν σηκώσει τις μπάρες επιτρέποντας έτσι στα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις και η κατάσταση εκτονώθηκε - με παριστάμενους εκπροσώπους τοπικών φορέων να αποδοκιμάζουν μεν τις ενέργειες των θερμόαιμων, αλλά και να επιμένουν ότι δεν μπορούσαν να τους συγκρατήσουν.