Αυτή τη φορά, ο ασθενής δεν είναι Άγγλος.
Είναι κυρίως Ιταλός, και, δευτερευόντως, Γάλλος. Και εξάπτουν τον αγγλικό ευρωσκεπτικισμό...
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τα στοιχεία για τη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε Γαλλία και Ιταλία είναι απογοητευτικά.
Στην Ιταλία, υποχώρησε στο 0,9% το Δεκέμβριο, μετά από αύξηση 0,3% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
Η μείωση της παραγωγής της χώρας μειώνει τις ελπίδες για ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, καθώς η χώρα δεν έχει εμφανίσει σημάδια ανάπτυξης από τα μέσα του 2011. Μάλιστα σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 0,7%.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιταλία.
Την ίδια ώρα δυσοίωνες εκτιμήσεις για την γαλλική οικονομία διατυπώνει η Κεντρική Τράπεζα, σε έκθεση, που έδωσε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η γαλλική οικονομία θα επεκταθεί κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ αίσθηση προκαλούν τα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία ήταν το Δεκέμβριο ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, και υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με το Νοέμβριο.
Το ερώτημα πλέον είναι : Πότε θα (αντι-)δράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ;
Ο σούπερ Μάριο (Ντράγκι), που δέχεται τα βέλη - επίσημα και μη - του Βερολίνου για τις επιλογές του και τις πρακτικές του, φαίνεται ότι τηρεί στάση αναμονής.
Μέχρι πότε ;
Μέχρι η Ρώμη να φτάσει στα όριά της, υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές.
Μέχρι τότε, πάντως, οι ευρωσκεπτικιστές θα συνεχίσουν να βρίσκουν αφορμές για να βάλλουν κατά της Ευρωζώνης.
Όπως ο αρθρογράφος της Daily Telegraph, που έσπευσε να μιλήσει για πολύ εύθραυστη ανάκαμψη και πολύ σφιχτή νομισματική πολιτική (χωρίς να έχει απαραίτητα άδικο).