Συναγερμός στην Αντιτρομοκρατική της Ουκρανίας

Την ώρα που περίπου 70.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές προήλαυσαν σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, η  Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) έθεσε σε συναγερμό τις αντιτρομοκρατικές της μονάδες ύστερα από μία "ραγδαία αύξηση απροσδιόριστων απειλών εναντίον ευαίσθητων στόχων, περιλαμβανομένων σταθμών παραγωγής ατομικής ενέργειας, αεροδρομίων και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Ύστερα από δύο μήνες και πλέον ταραχών στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς -και στόχος του λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας-  είχε προειδοποιήσει πρόσφατα για το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος.

Δεν είναι πάντως σαφές αν η ασυνήθιστη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της SBU συνδέεται με τις ταραχές που σημειώνονται στη χώρα και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ανακοίνωση περιγράφει την απόφαση αυτή ως προληπτικό μέτρο και αναφέρει: "Το αντιτρομοκρατικό κέντρο της SBU, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υποχρεωμένο να θέσει σε ετοιμότητα αντιτρομοκρατικές μονάδες στην επικράτεια της χώρας".

Προσθέτει ότι περισσότερο κινδυνεύουν με επίθεση διεθνή αεροδρόμια, σταθμοί παραγωγής ατομικής ενέργειας και σιδηροδρομικοί σταθμοί και σταθμοί λεωφορείων σε μεγάλες πόλεις.

"Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας...αποσκοπούν μόνο στο να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια και να σταματήσουν τις εγκληματικές δραστηριότητες με τρομοκρατικό στόχο. Αυτά τα μέτρα είναι διαφανή και κυρίως προληπτικού χαρακτήρα", αναφέρει η ανακοίνωση. 

Διεθνής αναλυτές έχουν αναφέρει ότι ό Γιανούκοβιτς είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία και γιαυτό δεν αποκλείεται να βρει κάποια αμελητέα αφορμή για να χρησιμοποιήσει έκνομα μέσα, προκειμένου να καταστείλει τελικά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχώς γιγαντώνονται. Μάλιστα, ο στρατός έχει καλέσει ανοικτά τον πρόεδρο της χώρα να αναλάβει δράση, καθώς πλέον "κινδυνεύει" η χώρα.

Η σημερινή ανακοίνωση για πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ουκρανία και λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας, ίσως συνδέεται με την προχθεσινή αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατείας ενός ψυχικά διαταραγμένου Ουκρανού σε τουρκικό αεροσκάφος.

Πολλοί όμως θεωρούν ότι αυτό το περιστατικό ήταν απλά η αφορμή που έψαχνε ο Γιανούκοβιτς για να βγάλει τον στρατό στους δρόμους.