Ισραήλ: 25 εκατ. δολάρια αποζημίωση για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά

Η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων της επιδρομής στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το 2010, γραφεί σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, που διευκρινίζει ότι το επόμενο βήμα θα είναι να υποβληθεί η συμφωνία στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια στην Εθνοσυνέλευση.

Το Ισραήλ συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 25 εκατ. δολαρίων και να ικανοποιήσει τους άλλους όρους που είχε θέσει η Άγκυρα, δηλαδή να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα παραιτηθεί από όλες τις νομικές αξιώσεις εναντίων ισραηλινών αξιωματούχων.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα εκτιμούν ότι το Ισραήλ θέλει να κλείσει το θέμα για να βελτιώσει τους δεσμούς με την Τουρκία, ενόψει νέων στρατηγικών κινήσεων στην περιοχή και  υπό την προοπτική της βελτίωσης των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν.

Στις Μαΐου 2010οι Ισραηλινές δυνάμεις σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gazaμεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

 Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στην Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν την βοήθεια).

Από την συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν εξήντα καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.