Αισιόδοξος ότι το “Grecovery”, η επιστροφή δηλαδή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, είναι “καθ' οδόν” εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος σε ομιλία του στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, με θέμα “Η ελληνική κρίση: Από το Grexit στο Grecovery”.
Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, αν και όπως σημείωσε “αρχικά με δειλά βήματα”. Επιχειρηματολογώντας πάνω σε αυτό, υπογράμμισε ότι βασίζεται σε τρεις παράγοντες: Πρώτον, στο ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της ανταγωνιστικότητας, η οποία με τη σειρά της έχει βελτιώσει τις εξαγωγές. Δεύτερον, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η οποία και αυτή με την σειρά της θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Τρίτον, στο ότι η δημοσιονομική απορρόφηση θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Παράλληλα, μίλησε για τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, απαραίτητων για τον μετασχηματισμό της σε μια εξωστρεφή οικονομία.
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στο σχεδιαζόμενο κώδικα συμπεριφοράς των τραπεζών με τους δανειολήπτες, που θα ισχύσει από το 2015. Στόχος του κώδικα αυτού είναι η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και η χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες εκείνους που, επί του παρόντος, έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους. Η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε επίσης τα σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας από την κορύφωση της κρίσης, στα μέσα του 2012, έως σήμερα. Μεταξύ αυτών, ο κ. Προβόπουλος ανάφερε πως οι διαφορές αποδόσεων έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου. Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου. Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%. Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου. Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα.
Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.