Το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Αυτό ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής το δικαστήριο στην Καρλσρούη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του γερμανικού δικαστηρίου που ένα ζήτημα παραπέμπεται προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι γερμανοί δικαστές εκτιμούν ότι με το πρόγραμμα 'Outright Monetary Transactions' (OMT), η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της. Όπως ανακοινώθηκε «σημαντικοί λόγοι» συνηγορούν υπέρ του ότι το πρόγραμμα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών της ΕΕ.
Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το πρόγραμμα θα μπορούσε να προκύψει στο πλαίσιο μιας μαζικής αγοράς «τοξικών» κρατικών ομολόγων «μια σοβαρή αναδιανομή χρημάτων μεταξύ των χωρών μελών», αναφέρουν οι δικαστές. Αυτό θα έπαιρνε «τη μορφή μιας οικονομικής εξισορρόπησης» ουσιαστικά δηλαδή μιας άμεσης χρηματοδότησης, η οποία «δεν προβλέπεται» από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι ισχύουσες συνθήκες «δεν εξουσιοδοτούν (την ΕΚΤ) να ασκεί μια αυτόνομη οικονομική πολιτική, αλλά απλώς να στηρίζει την οικονομική πολιτική της ΕΕ», όπως αναφέρεται.
Πιθανότατα, σύμφωνα με τους δικαστές, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Προκειμένου να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξει εκτενής εξέταση του ζητήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που το γερμανικό Δικαστήριο παραπέμπει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεδομένου ότι ως ευρωπαϊκό όργανο, η ΕΚΤ δεσμεύεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Για μια «καλή είδηση» για την πολιτική διάσωσης του ευρώ κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σχολιάζοντας την απόφαση των γερμανών δικαστών. Και αυτό διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρείται μια αρχή που αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα κριτική διάθεση το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του Μάριο Ντράγκι, εν αντιθέσει με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που αναμένεται να στηρίξει την πολιτική του επικεφαλής της ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μέχρι στιγμής δεν έχει δαπανηθεί ούτε ευρώ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Εντούτοις η ανακοίνωση του σχετικού προγράμματος από τον Ντράγκι το καλοκαίρι του 2012 είχε επιφέρει ηρεμία στις αγορές και είχε οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων για ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.