Φόβοι για νέο Ελ Νίνιο στη Βολιβία

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη Βολιβία έχουν σκοτώσει ήδη 38 ανθρώπους και έχουν αφήσει εκατοντάδες άστεγους, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πιο έντονες βροχοπτώσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας των Άνδεων.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι έχει ήδη μοιράσει από αέρος επισιτιστική βοήθεια και ο στρατός έχει εκκενώσει τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, όπως του Αμαζονίου και της Μπένι, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Παζ, από τους κατοίκους τους.

Οι κτηνοτροφικές και γεωργικές ζημιές είναι τεράστιες ενώ πάνω από 40.000 νοικοκυριά έχουν επηρεαστεί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τις αρχές, 17.000 εκτάρια γεωργικής γης έχουν πλημμυρίσει αφήνοντας ολόκληρες κοινότητες απομονωμένες και αποκομμένες από προμήθειες έκτακτης ανάγκης και βοήθεια.

Οι βροχοπτώσεις - που ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο- αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλημμύρες χειρότερες από εκείνες που σημειώθηκαν το 2007, όταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο εκτόπισε περισσότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους.