Το ελληνικό χρέος είναι “απολύτως βιώσιμο”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής με τίτλο “Τολμήστε για τη Δημοκρατία”, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη “να επανανομιμοποιήσουμε και να επαναπολιτικοποιήσουμε την Ευρώπη”.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως όταν απευθύνεται σε ένα γερμανικό ή ευρωπαϊκό ακροατήριο επισημαίνει ότι δεν έχει πληρώσει κανένας Ευρωπαίος πολίτης ούτε ένα ευρώ για τη Ελλάδα, ότι υπάρχει η έκθεση στον κίνδυνο της αποτυχίας, υπάρχουν οι εγγυήσεις και πως "αν αποτύχουμε θα χάσουν και οι εταίροι μας λεφτά". "Μπορούμε να πετύχουμε και να είναι win-win η κατάσταση", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε: "Βοηθήστε μας, κατανοήστε την πραγματικότητα".
Μιλώντας για τα μεγάλα επιτεύγματα που έχει επιτύχει η χώρα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε με τα προγράμματα προσαρμογής και είπε ότι η συνολική δέσμη είναι εντυπωσιακά μεγάλη. "Άρα η αλληλεγγύη εκδηλώνεται, αλλά εκδηλώνεται υπό πολύ αυστηρούς όρους που έχουν συνέπειες", παρατήρησε.
"Ο λαός έχει κάνει ένα δημοσιονομικό θαύμα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η χώρα ταλαιπωρείται. Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε πώς μπορείς να πείσεις έναν λαό ότι έχασε το 25% του ΑΕΠ του, αλλά γλίτωσε το 75%, και αν η κυβέρνηση δεν το έκανε αυτό ο λαός θα έχανε το 75%. Ωστόσο, διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν να αφήσεις έναν λαό να ζήσει την εμπειρία της απόλυτης καταστροφής για να μπορείς να πεις μετά "σας το είπα". "Αυτό είναι το τραγικό δίλημμα που έχουμε και εσωτερικά και ευρωπαϊκά, γιατί η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης είναι άδικη και ατεκμηρίωτη", πρόσθεσε.
"Πρέπει να ξανασυζητήσουμε για τα θεμελιώδη και μάλιστα με πολύ μεγάλη εντιμότητα. Αν χαθεί η αίσθηση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών τότε δεν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις τη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", τόνισε. Επιπλέον, υποστήριξε ότι στα κρίσιμα όργανα δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση της ισοτιμίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το Eurogroup, που "λειτουργεί με καθαρά ωμό τρόπο, με μια διακρατική λογική βασισμένη στο συσχετισμό των δυνάμεων”.
Αναφερόμενος στο πώς αντέδρασε η Ε.Ε. στο ξέσπασμα της κρίσης, είπε ότι δεν υπήρχαν μηχανισμοί και ετοιμότητα, αλλά μια ψευδαίσθηση ότι η Ευρωζώνη είναι πλασμένη για φυσιολογικές συνθήκες και ότι κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να διαταραχτεί η "ευρωπαϊκή καντιανή ειρήνη". Αυτό, υποστήριξε, είχε ως αποτέλεσμα να φανούν ανεπαρκείς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, "οι κυβερνήσεις και ιδίως η γερμανική, επέβαλαν αποκλίσεις από το θεσμικό πλαίσιο που ούτως ή άλλως έπασχε από έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης".
"Το ΔΝΤ κλήθηκε και εγκαταστάθηκε στην καρδιά της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν μια ένδειξη δυσπιστίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις δυνατότητές της να προβλέψει και να διαχειριστεί την κρίση", τόνισε.