Ντράγκι: Κίνδυνος από τις αναδυόμενες αγορές για την Ευρωζώνη

Ως πιθανό κίνδυνο για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης αναγνώρισε την κρίση στις αναδυόμενες αγορές ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, που αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

“Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι σχετικές αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες”, παραδέχθηκε ο Ντράγκι, προσθέτοντας: “Ο λόγος που δε λαμβάνουμε σήμερα μέτρα έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα της κατάστασης, και την ανάγκη να έχουμε περισσότερη πληροφόρηση”.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός νομισματικής διευκόλυνσης και να ααλάβει περαιτέρω αποφασιστική δράση, αν χρειασθεί. “Επαναλαμβάνουμε σταθερά την πολιτική μας για το μέλλον. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα”, υπογράμμισε.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ακόμα ότι τα στοιχεία που είναι σήμερα διαθέσιμα επιβεβαιώνουν ότι η περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης προχωρά σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα οι πιέσεις στις τιμές στην Ευρωζώνη παραμένουν αδύναμες και η νομισματική και πιστωτική δυναμική είναι υποτονική.