Ουκρανός ακτιβιστής: Με ανάγκασαν να πω ότι είμαι κατάσκοπος των ΗΠΑ

Ο Ουκρανός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος εξαφανίστηκε για 7 ημέρες και την προηγούμενη εβδομάδα εμφανίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος και παραμορφωμένος από βασανιστήρια, εγκατέλειψε την Ουκρανία και νοσηλεύεται πλέον σε νοσοκομείο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο 35χρονος Ντμίτρο Μπουλάτοφ δήλωσε σήμερα ότι οι απαγωγείς του τον βασάνιζαν για να τον κάνουν να ομολογήσει ότι είναι πράκτορας των ΗΠΑ, την ώρα που η  Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ επέστρεψε σήμερα στο Κίεβο για να προσπαθήσει να βρει μια λύση στην κρίση. Συγκεκριμένα, τον ανάγκασαν να πει στην κάμερα ότι είχε δεχτεί χρήματα από την πρεσβεία των ΗΠΑ για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία.

"Εγώ τους έλεγα ακριβώς ότι ήθελαν, για να σταματήσουν τα βασανιστήρια ... Σε ένα σημείο τους ζήτησα να με σκοτώσουν, γιατί δεν μπορούσα να το αντέξω πια" είπε ο νεαρός ακτιβιστής, ηγετικό στέλεχος του κινήματος μοτοπορειών Automaidan.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στη χώρα του, αν δεν έχει επίσημες εγγυήσεις ότι δεν θα δεχτεί διώξεις από το καθεστώς. Στις 31 Ιανουαρίου, παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσαν οι καταγγελίες του Ντμίτρο Μπουλάτοφ για φρικτά βασανιστήρια από ανθρώπους τους καθεστώτος, η κυβέρνηση της Ουκρανίας εξέδωσε λίγες ώρες αργότερα ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να χρηματοδοτούν "την αντιπολίτευση και τους αντάρτες".  

"Φαίνεται πως οι ΗΠΑ ποντάρουν σ' ένα πραξικόπημα", δήλωσε ένας σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την ουκρανική εφημερίδα "Κομερσάντ".  

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρους υποστήριξε πως οι Αμερικανοί δαπανούν "20 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για να χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση και τους αντάρτες, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού τους". 

Γιαυτό, για να καταπνίξει "μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Ουκρανία", το καθεστώς του προέδρου Γιανούκοβιτς πρέπει να αντιδράσει δυναμικά, λέει ο Γκλάζιεφ.