Η ψυχοθεραπεία εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα στην σχιζοφρένεια

Αλλάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιμετωπίζουν την σχιζοφρένεια μπορεί να φανεί εξίσου αποτελεσματική θεραπεία με τα φάρμακα, λένε οι ερευνητές .

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια επίσημα συνιστώμενη θεραπεία , αλλά είναι διαθέσιμη σε λιγότερο από 10 % των ασθενών με σχιζοφρένεια στην Μ. Βρετανία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Lancet” έδειξε ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς που αρνούνται να λάβουν τα αντιψυχωσικά τους φάρμακα.
Περίπου τέσσερις στους 10 ασθενείς ωφελούνται από τη λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων , αλλά τα φάρμακα δεν λειτουργούν για την πλειονότητα των ασθενών και προκαλούν παρενέργειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 50% των ασθενών με σχιζοφρένεια να καταλήγουν να μην παίρνουν την φαρμακευτική τους αγωγή.
Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας σε 74 άτομα . Η θεραπεία λειτουργεί εντοπίζοντας το πρόβλημα ενός ασθενούς - όπως να ακούει φωνές , να κάνει παρανοϊκές σκέψεις ή να μην βγαίνει έξω από το σπίτι - και αναπτύσσοντας τεχνικές για την αντιμετώπισή του.

"Βρήκαμε ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία δεν μείωσε τα συμπτώματα αλλά βελτίωσε επίσης την προσωπική και κοινωνική λειτουργία του ασθενούς, γεγονός που απέδειξε ότι πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία. Στο 46% των ασθενών, είχε παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα με τα αντιψυχωτικά φάρμακα”, δήλωσε ο Δρ. Τόνι Μόρισον, της μονάδας έρευνας για την ψυχική υγεία Greater Manchester West Foundation Trust.

"Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα μας ήταν ότι , όταν δόθηκε η δυνατότητα , οι περισσότεροι ασθενείς δέχτηκαν ευχαρίστως να δοκιμάσουν την γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία", ανέφερε ο καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, Ντάγκλας Τέρκινγκτον.