Ξεκινώντας από τις πιέτες και καταλήγοντας σε γεωμετρικά σχέδια και περίτεχνα κεντήματα, το μεγαλείο της ελληνικής μόδας μεταφέρεται στην οθόνη σε μία εκπομπή με τίτλο "Τα πατρόν της μεγαλοπρέπειας".
Η ιστορία της ελληνικής μόδας είναι το επίκεντρο μιας νέας έκθεσης στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου , αποκαλύπτοντας τη μεγαλύτερη συλλογή ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών που έχει ταξιδέψε ποτέ μακριά από τη χώρα μας.
Η έκθεση βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια στα σκαριά, για να ανοίξει τις πύλες της την Τρίτη. Είναι μια συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα , το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα εντυπωσιακό όγκο 45.000 εκθεμάτων. Η επιλογή φορεσιών σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά περιορισμένη βέβαια, αλλά πλούσια σε στολές περίτεχνες και έξοχα διακοσμημένες.
Τα περισσότερα από τα κοστούμια χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου . Το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων έχουν φορεθεί , όχι μόνο στην καθημερινότητα, αλλά και για γάμους ή επίσημους χορούς.
Γεωμετρικά σχήματα σε ένα καφτάνι τέλη του 18ου αιώνα, βελούδινα χρυσοκέντητα σακάκια. Φορεσιές που χρειάστηκαν μήνες για να γίνουν. "Θα ήθελα να το αποκαλούμε "ελληνικό chic" , λέει με νόημα η επιμελήτρια, Ιωάννα Παπαντωνίου, για να προσθέσει "σε αυτά τα ρούχα μπορείτε να δείτε την επιρροή, τόσο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, όσο και των Μουσουλμάνων".
Αυτή η έκθεση καθιστά σαφές ότι η εθνική φορεσιά δεν είναι ποτέ μόνη της. Κι αυτό γιατί παρουσιάζει επιρροές από άλλους πολιτισμούς, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν κάτι που σκεφτόμαστε ως αμιγώς ελληνικό. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιρροή είναι γερμανικής καταγωγής. Ο λόγος για τη βασίλισσα Αμαλία , που ήταν στο θρόνο από το 1836 . Ένας φίλος της μόδας προσάρμοσε την ελληνική καθημερινή φορεσιά, εισάγοντας έτσι τη μόδα όλης της ηπειρωτικής Ευρώπης .
Το αποτέλεσμα ήταν το "σακάκι της Αμαλίας" , ένα κοντό πανωφόρι σε στυλ μπολερό , τα οποίο φέρει παραδοσιακά κεντήματα . Αυτό ήταν άλλωστε το πιο "must" στοιχείο της ελληνικής μόδας στα μέσα του 19ου αιώνα, το οποίο δεν σταμάτησε να αντιγράφεται από τις γυναίκες σε όλη τη χώρα . "Ήταν ένα πρότυπο μόδας", λέει η Παπαντωνίου , "με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί ραγδαία", συμπληρώνει.
Ο Marios Schwab , ελληνικής καταγωγής σχεδιαστής με έδρα το Λονδίνο θα δώσει μια ομιλία στο πλαίσιο της έκθεσης , στις 21 Φεβρουαρίου, και δηλώνει ενθουσιασμένος που ιστορίες όπως αυτές θα γίνουν γνωστές σε ένα ευρύτερο κοινό . "Είμαι παθιασμένος με ελληνική φορεσιά , έχοντας δει αυτά τα κομμάτια σε μουσεία , χαζεύοντάς τα όπως ένα μικρό παιδί", λέει . "Αυτή η έκθεση έρχεται να δείξει στους νεότερους γιατί η μόδα αυτής της εποχής είχε τόσο μεγάλη εξάπλωση και επιρροή", καταλήγει.