Το βάρος του…κόσμου: Για τους ανίσχυρους τα πράγματα είναι πιο βαριά

Μεταφορικά μιλάμε για το βάρος του κόσμου (της μοίρας, της ύπαρξης) που μας λυγίζει και που όσο πιο αδύναμοι νιώθουμε, τόσο πιο πολύ νιώθουμε να "γονατίζουμε". Ε λοιπόν μια νέα επιστημονική μελέτη απέδειξε ότι το βάρος του... κόσμου είναι πράγματι μεγαλύτερο για τους ανίσχυρους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ διαπίστωσαν ότι όσο πιο ανίσχυρος προσωπικά και κοινωνικά νιώθει ένας άνθρωπος, τόσο πιο βαριά του φαίνονται τα αντικείμενα που προσπαθεί να σηκώσει.

Αντίθετα με τα άτομα που αισθάνονταν πως βρίσκονταν σε μεγαλύτερη θέση ισχύος σηκώνουν πράγματα με μεγαλύτερη ευκολία.

Πρόκειται για την πρώτη πειραματική απόδειξη πως η "δύναμη" (δηλαδή η εξουσία, μια ψυχοκοινωνική έννοια που αφορά κυρίως τον έλεγχο των άλλων ανθρώπων και γενικότερα των πόρων του περιβάλλοντος) αλλάζει την ίδια την αντίληψη των ανθρώπων για τα αντικείμενα, ακόμα και για το βάρος τους. Με άλλα λόγια, κατά τους ερευνητές, το πώς νιώθει κανείς για το κοινωνικό "στάτους" του επηρεάζει το πώς βλέπει -και "ζυγίζει"- ακόμα και το φυσικό περιβάλλον γύρω του.

Το νέο πείραμα έρχεται να προσθέσει επίσης το αίσθημα εξουσίας και ισχύος (ή την έλλειψή του) στους παράγοντες εκείνους που είναι ικανοί να αλλοιώσουν την αντίληψη των ανθρώπων για τα πράγματα.