Η Αργεντινή κατηγορεί τη Shell για συνωμοσία, γιατί αύξησε τις τιμές

Ένα ακόμα πλήγμα δέχθηκε η οικονομία της Αργεντινής, αυτή τη φορά από την πετρελαιοβιομηχανία Shell, η οποία προχώρησε σε αύξηση της τιμής της βενζίνης στα πρατήριά της κατά 12%, μετά τη βίαια υποτίμηση του πέσο.

Η κίνηση αυτή μάλιστα προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης της χώρας, που κατήγγειλε συνωμοσία από την πλευρά της Shell σε βάρος της Αργεντινής!

“Η συμπεριφορά της Shell και ενός από τα ανώτατα στελέχη της είναι συνωμοτική και ενάντια στα συμφέροντα της χώρας”, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Χόρχε Κάπιτανιτς, προσθέτοντας: “Η μόνη εξήγηση για αυτήν τη συμπεριφορά είναι η απληστία”.

Το ανώτατο στέλεχος στο οποίο αναφέρθηκε ο Κάπιτανιτς είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Argentina, Χουάν Χοσέ Αρανγκουρέν, τον οποίο πριν από δέκα μέρες η κυβέρνηση της χώρας είχε κατηγορήσει ότι επιχείρησε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, αγοράζοντας δολάρια σε υψηλότερη τιμή από την τιμή πώλησης στην αγορά.

Ο Αρανγκουρέν αντέδρασε μάλιστα έντονα στη δήλωση αυτή του Κάπιτανιτς, σχολιάζοντας: “Δεν είναι ωραίο πράγμα να ξυπνάς ένα πρωί και να σε κατηγορούν ότι είσαι συνωμότης. Αν το κόστος μας αυξήθηκε κατά 23% κι εμείς αυξήσαμε τις τιμές μας κατά 12%, μπορεί αυτό να θεωρηθεί απληστία;”, διερωτήθηκε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε “συνωμοσία” πίσω από την απόφαση της Shell. “Όπως εξηγήσαμε στους πελάτες και την κυβέρνηση της Αργεντινής, αυτή η κίνηση γίνεται καθαρά εξαιτίας της σχετικής αύξησης στο κόστος του αργού πετρελαίου για τις επιχειρήσεις μας στη χώρα, που αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της πτώσης της αξίας του πέσο”, τόνισε.