Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011
Η Τουρκία, μια χώρα που διαδραματίζει έναν ρόλο στη σύγκρουση στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ότι είναι ευνοϊκή σε μια κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, απορρίπτοντας μια έκκληση της Αιγύπτου για εκεχειρία.
«Στα μάτια μας, η (αιγυπτιακή) έκκληση για κατάπαυση του πυρός είναι θνησιγενής. Δεν είναι ρεαλιστική και δεν είναι ειλικρινής», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δικτυο NTV.
Αντίθετα, «μπορούμε να έχουμε μια υποχρεωτική κατάπαυση του πυρός που θα τεθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.
Έπειτα από αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες της ΚΕΕ, το Κάιρο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στην εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός από τη Δευτέρα. Η ΚΕΕ δεν έδωσε ωστόσο συνέχεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν από την πλευρά τους χθες, Τετάρτη, τους εμπολέμους στη Λιβύη να επαναλάβουν «γρήγορα» τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση μιας κατάπαυσης του πυρός.
Όλες οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα, με την τελευταία από αυτές να ανάγεται στον Ιανουάριο, με την ευκαιρία μιας διάσκεψης στο Βερολίνο.
Ενώ βρισκόταν σε δύσκολη θέση μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η ΚΕΕ επέφερε τις τελευταίες εβδομάδες δεινά πλήγματα στις δυνάμεις του Χάφταρ, κυρίως λόγω της υποστήριξης τουρκικών οπλισμένων drone και «στρατιωτικών συμβούλων» που έχει αναπτύξει η Άγκυρα.
Σήμερα, Πέμπτη, ο Τσαβούσογλου κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να «παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη», όπου Ρώσοι μισθοφόροι μάχονται στο πλευρό του στρατάρχη Χάφταρ.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011. Από τον Απρίλιο του 2019, η σύγκρουση έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, και ανάγκασε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο άκαρπης επίθεσης εναντίον της πρωτεύουσας, έδρας της ΚΕΕ, οι προσκείμενες στον Χάφταρ δυνάμεις αναδιπλώθηκαν προς τα προπύργιά τους στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.