Ιράν: Το Ολοκαύτωμα μια φρικτή ιστορία που δεν πρέπει να ξαναγίνει

Γνωστός για τις καθόλου φιλικές απόψεις του για τους Εβραίους, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε πολλάκις προκαλέσει οργή και επικρίσεις καθώς είχε αρνηθεί ότι έγινε ποτέ Ολοκαύτωμα.

Τώρα, η νέα, μετριοπαθής κυβέρνησης του Χασάν Ροχανί κάνει στροφή 180°!

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ότι η εξόντωση των Εβραίων υπό το ναζιστικό καθεστώς ήταν "μια φρικτή τραγωδία που ποτέ δεν πρέπει να επαναληφθεί".

"Δεν έχουμε τίποτε κατά των Εβραίων, μόνο το μεγαλύτερο σεβασμό γι αυτούς εντός του Ιράν και εκτός. Δεν αισθανόμαστε ότι απειλούμαστε από κανέναν", δήλωσε ο Ζαρίφ στο Μόναχο, μετά τη

Η νέα ηγεσία του Ιράν προσπαθεί σε όλα τα μέτωπα να δείξει ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο και να αλλάξει τη διεθνή εικόνα της χώρας κάνοντας ανοίγματα προς τη Δύση.

Ένα μεγάλο βήμα είναι και το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η Τεχεράνη έχει δεσμευτεί από τις 20 Ιανουαρίου να παγώσει ορισμένες ευαίσθητου χαρακτήρα πυρηνικές της δραστηριότητες βάσει της προσωρινής συμφωνίας που υπέγραψε στις 24 Νοεμβρίου στη Γενεύη με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία).

Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου για συνομιλίες στις 18 Φεβρουαρίου στη Βιέννη.