Το μισό πρόστιμο της εισιτηριοδιαφυγής θα εισπράττουν οι ελεγκτές

Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ πριν από μερικές ημέρες κάνει τους ελεγκτές... συνεταίρους στην είσπραξη προστίμων των παραβατών.

Η νέα Σύμβαση (ΣΣΕ) για τις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ορίζει πλέον και γραπτώς ότι θα αμείβονται με το μισό της αξίας των προστίμων που θα πληρώνουν οι επιβάτες που εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο.

Με τον τρόπο αυτόν, ενσωματώνεται η συμφωνία που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε ισχύ και όριζε ότι οι εθελοντές ελεγκτές λάμβαναν το 50% του εισπραχθέντος προστίμου.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 19 της νέας ΣΣΕ αναφέρεται πως προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης εισιτηριοδιαφυγής και να ενισχυθεί η προσπάθεια επίτευξης των στόχων της εταιρείας καθορίζεται ότι "εκ των εισπραχθέντων προστίμων από τους παραβάτες ποσοστό που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50%, θα αποδίδεται ως κίνητρο απασχόλησης για τον έλεγχο της εισιτηριοδιαφυγής στους μετέχοντες στη διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμου υπαλλήλους της εταιρείας εφόσον η εργασία παρέχεται εκτός ειδικότητας και ωραρίου, και το ποσοστό θα χορηγείται χωρίς να ενσωματώνεται στις μηνιαίες αποδοχές".

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", στην ίδια σύμβαση ορίζεται ότι θα χορηγείται ποσοστό 2 τοις χιλίοις επί των μηνιαίων εισπράξεων που θα αποδίδονται στην εταιρεία σε όλους τους απασχολουμένους στην πώληση προϊόντων κομίστρου (εισιτηρίων και μηνιαίων κουπονιών), ως κίνητρο απασχόλησης για την αύξηση των εσόδων της εταιρείας.

Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων, καθώς προέρχεται λίγους μόνο μήνες μετά το περιστατικό του θανάτου νεαρού στο Περιστέρι, που πιάστηκε να μην έχει εισιτήριο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα κατάσταση στις Οδικές Συγκοινωνίες, ελέγχους για την εισιτηριοδιαφυγή πραγματοποιούν περίπου είκοσι μόνιμοι ελεγκτές.

Την ομάδα ελέγχων συμπληρώνουν και άλλοι 600 εργαζόμενοι που κάνουν ελέγχους εκτός των βαρδιών τους.

Υπολογίζεται όμως ότι από τα 600 άτομα που διαθέτουν κάρτα ελεγκτή, περίπου 250 είναι ενεργοί.