H αρχαιότερη κουζίνα του κόσμου βρίσκεται στο Ισραήλ

Μπορεί οι πρόγονοί μας να μην είχαν κεραμικές εστίες στην κουζίνα τους, είχαν εφεύρει όμως τρόπους, ελλείψει ηλεκτρικού ρεύματος, για να μαγειρεύουν το φαγητό τους.

"Το πρώτο τζάκι, βρέθηκε". Αυτό τουλάχιστον ανέφερε σε mail του ο αρχαιoλόγος, Ran Barkai. Αποτελεί μάλιστα, την πρώτη μέχρι στιγμής απόδειξη, εξημέρωσης της φωτιάς από τον άνθρωπο.

"Η εστία αποτελεί μία πολύ κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης πολιτιστικής και βιολογικής εξέλιξης", συνέχισε στο μήνυμά του ο αρχαιολόγος.

Το αρχαίο τζάκι βρίσκεται στο σπήλαιο Qesem, στο Ισραήλ.

Η ταυτότητα των χρηστών του τζακιού πάντως, παραμένει μέχρι στιγμής άλυτο μυστήριο. "Μαρτυρά όμως την ύπαρξη ενός νέου ανθρώπινου είδους", υποστηρίζει ο Barkai.

"Είναι σαφώς διαφορετικό είδος σε σχέση με τον Homo erectus και παρουσιάζει συγγένεια με τον Homo sapiens και τους Νεάντερταλ ", εξηγεί.

"Δεδομένου ότι οι Νεάντερταλ εμφανίζονται πολύ αργά στην Ανατολή και είναι ευρωπαϊκής προέλευσης πιστεύεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ομοιότητα με τον νέο - Homo sapiens της Ανατολής", συμπληρώνει.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2000 από ένα συνεργείο που εκτελούσε έργα στο δρόμο.

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα παχύ στρώμα τέφρας στο κέντρο του σπηλαίου . Χρησιμοποιώντας υπέρυθρη φασματοσκοπία , ήταν σε θέση να διαπιστώσουν ότι τα μικροσκοπικά κομμάτια οστών που βρέθηκαν μέσα στη στάχτη είχαν θερμανθεί σε υψηλές θερμοκρασίες . Το γεγονός αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο λάκκος είχε χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα.