Τον τερματισμό καταβολής λύτρων σε περίπτωσης απαγωγής ξένων πολιτών από εξτρεμιστικές ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα, ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα να το Euronews.
Το 2001 υιοθετήθηκε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη υποχρεώνονται να μην πληρώνουν λύτρα απαγωγής, σε περίπτωση που κάποιος υπήκοός τους απαχθεί από κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
Το νέο σχέδιο ψηφίσματος, που ετοίμασε η Βρετανία, ασκεί μεγαλύτερη πολιτική πίεση στις χώρες να μην πληρώνουν λύτρα, δεν δημιουργεί όμως νέες νομικές υποχρεώσεις.
Το σχετικό κείμενο αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να αποτρέψουν το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από πληρωμές λύτρων ή από πολιτικές παραχωρήσεις, προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι.
Οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν καταφέρει να κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τέτοιου είδους εγκλήματα.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η δήλωση του βρετανού πρέσβη στον ΟΗΕ, Μαρκ Λαγιάλ Γκραντ, ο οποίος τόνισε πως "τα τελευταία 3,5 χρόνια η Αλ Κάιντα και άλλες συνδεδεμένες με αυτήν ισλαμιστικές ομάδες έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 105 εκατ. δολάρια".
“Είναι επομένως επιτακτική η ανάγκη”, πρόσθεσε, “να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι τα λύτρα για απαγωγή δεν είναι πλέον ένα προσοδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο και ότι θα εξαλειφθεί ως πηγή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας”.
"Πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος", κατέληξε.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν λάβει 120 εκατ. δολάρια την τελευταία δεκαετία.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία δεν πληρώνουν λύτρα, ωστόσο ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το κάνουν.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε ότι "κάθε φορά που καταβάλλονται λύτρα σε μια τρομοκρατική οργάνωση, αυτή ενθαρρύνεται σε μελλοντικές ενέργειες απαγωγής".