Botox κατά της παχυσαρκίας;

Ερευνητές ανακάλυψαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την χρήση Botox ως εργαλείο για την απώλεια βάρους, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Η ερευνητική ομάδα, ευελπιστεί να κερδίσει την έγκριση για έρευνα σε ανθρώπους στο άμεσο μέλλον.

Σίγουρα γνωρίζουμε το botox και την χρήση του για την μείωση ρυτίδων στο πρόσωπο όμως η Helene Johannessen, μια ερευνήτρια από το Norwegian University of Science and Technology (NTNU), μελετά αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική θεραπεία για την νοσογόνο παχυσαρκία, αντικαθιστώντας τις κοστοβόρες αλλά και παρακινδυνευμένες χειρουργικές μεθόδους.

Τα πειράματα σε ποντίκια έχουν δείξει ότι εισάγοντας botox σε κάποια νεύρα του στομάχου μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, κάνοντας τα να τρώνε λιγότερο, μειώνοντας το βάρος του σώματος τους κατά 20% έως 30%, σε περίοδο πέντε εβδομάδων. Η θεραπεία παραλύει τα νεύρα τα οποία ευθύνονται για την αίσθηση πείνας και ελέγχουν το πέρασμα του φαγητού μέσα στα έντερα. Με αυτό τον τρόπο η αίσθηση πληρότητας στο στομάχι παρατείνεται.

Η μέθοδος αυτή, φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το επικίνδυνο και επίπονο χειρουργείο του γαστρικό bypass. Η έρευνα αυτής της θεραπείας είναι μέρος ενός προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ονομάζεται Full4Health.