Σανγκάη: Ταξίδι στο σήμερα μέσα από το χθες

Της Φαίδρας Κουρή

Η Σανγκάη, μια πόλη με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με συνεχή εναλλαγή μεταξύ μοντέρνου και παραδοσιακού αλλά και με πολύ βαθύ πολιτισμό, είναι ένα ταξίδι που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον το πραγματοποιήσει. Μια εβδομάδα θα ήταν ιδανική για τον ταξιδιώτη που θέλει να συνδυάσει ψώνια, καλό φαγητό και μια γερή δόση «υιοθέτησης» στην κουλτούρα της Ανατολής.

Την πρώτη μέρα μου λοιπόν επισκέφθηκα το Xintiandi, έναν υπαίθριο χώρο που συνδυάζει μαγαζιά και φαγητό, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Το Va Bene προσφέρει πολύ καλό φαγητό (σε λίγο τσιμπημένες τιμές) αλλά αξίζει, αν επιθυμεί κανείς να φάει σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας.

Η Σανγκάη είναι ιδανική για μεγάλους περιπάτους, αφού σου δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσεις τους δρόμους της που περικυκλώνονται από μεγάλες σειρές όμοιων δέντρων, που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι είναι γνωστοί ως French Consession, μιας και η πόλη ήταν υπό Γαλλική κατοχή για περίπου 100 χρόνια και σήμερα αποπνέουν γαλήνη και ηρεμία.

Η μετακίνηση στη Σανγκάη γίνεται περισσότερο με ταξί (και θα το συνιστούσα αν είστε τουρίστες) αν και εκεί ίσως αντιμετωπίσετε το γνωστό πρόβλημα της… συνεννόησης. Οι περισσότεροι κάτοικοι και ιδιαιτέρως οι οδηγοί ταξί γνωρίζουν λίγα έως και ελάχιστα αγγλικά, και αυτό δημιουργεί μια δυσκολία στην επικοινωνία.

Αν επιθυμεί κανείς να χαλαρώσει με ένα παραδοσιακό κινέζικο massage, η αλυσίδα των Green Massage είναι σίγουρα η καλύτερη. Πολύ οικονομικό, μυσταγωγικό και αυθεντικό massage, μια εμπειρία που πραγματικά αξίζει.

Μια ολόκληρη ημέρα δεν είναι ίσως αρκετή για να γνωρίσεις την παλιά πόλη της Σανγκάης, όπου βρίσκονται τα εντυπωσιακά Yu Gardens και μαζί το Yu Gardens Market. Παραδοσιακοί κήποι με την κλασσική αρχιτεκτονική των ανατολικών ναών, είναι ένα αξιοθέατο που επιβάλλετε να επισκεφτείτε.

Παράλληλα, το Yu Gardens Market προσφέρει ποικιλία από υπαίθρια παραδοσιακά εδέσματα όπως noodles, dumplings και fried rice. Μην ξεχάσετε να κάνετε παζάρια, που είναι η κλασική «τακτική» σε όλες τις υπαίθριες αγορές.

Ένας όμορφος βραδινός περίπατος, είναι κατά μήκος του Bund, του ποταμού που διασχίζει την Σανγκάη, όπου η θέα των ουρανοξυστών είναι μοναδική. Για τους πιο τολμήρους, το Shanghai World Financial Center (492 μ. ύψος) και το Jin Mao Tower (421 μ. ύψος) διαθέτουν rooftops καθώς και glassfloors που κόβουν την ανάσα.

Εμείς επιλέξαμε το ξενοδοχείο Shangri La, το οποίο στον τελευταίο όροφο διαθέτει ένα πολύ ατμοσφαιρικό αμερικάνικο μπαρ, το 1515 West με εξαιρετικά cocktails.

Άλλη μια αγορά που πρέπει να εξερευνήσετε είναι η μοναδική Dong Tai Antique Market. Εκεί θα βρείτε ιδιαίτερα κομμάτια, από μικρά διακοσμητικά, μέχρι ογκώδη μπαούλα για decor. Το παζάρι δίνει και παίρνει, και ο επιμένων νικά. Μη το φοβηθείτε!

Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το Shanghai Museum, το οποίο διαθέτει μια μεγάλη μόνιμη συλλογή από πορσελάνες, κεραμικά, νομίσματα, φορεσιές, και κινέζικα έπιπλα. Μπροστά από το μουσείο βρίσκεται η περίφημη People's Square το Shanghai Art Museum και το Shanghai Grand Theatre.

Μεσημέρι επιλέξαμε ίσως και το καλύτερο sushi στη Σανγκάη, το Shin Tori (803 Julu Road) ακριβό μεν, με φανταστική ποιότητα δε. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα αν αποφασίσετε να «επενδύσετε» σε ένα γεύμα.

Η επόμενη μέρα ξεκινά με πρωινό περίπατο στο Bund που είναι εξίσου εντυπωσιακός με τον βραδινό. Το Mr & Mrs. Bund είναι ένα από τα ωραιότερα ευρωπαϊκά εστιατόρια βρίσκεται πάνω στο ποτάμι.

Στη συνέχεια αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Fuxing Park. Χρωματιστά τριαντάφυλλα, άνθρωποι που χορεύουν, πετάνε χαρταετούς , παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια, είναι παντού. Ένας τόπος με γνήσια ομορφιά.

Κοντά στο εντυπωσιακό αυτό πάρκο βρίσκεται το διάσημο Taikang Road. Μικρά δρομάκια γεμάτα παράξενα εστιατόρια, μαγαζιά με μοναδικά αντικείμενα, χρωματιστά stands που πουλάνε χυμούς, μια πολύ ατμοσφαιρική περιοχή!

Το βράδυ δοκιμάσαμε ένα Teppanyaki, φαγητό που ψήνεται σε ζεματιστή πλάκα, στο Kagen. Πολύ ιδιαίτερες γεύσεις σε φυσιολογικές τιμές, συνδυάζει και ψάρι και κρέας. Επιβάλλεται να αφιερώσετε μια μέρα για να επισκεφτείτε τους ναούς, οι οποίοι είναι πολλοί.

Εμείς διαλέξαμε τους Jade Buddha Temple και Jing An Temple, για να βιώσετε από πρώτο χέρι ανατολικές θρησκείες με κυριότερη αυτή του βουδισμού.

Περπατώντας αρκετά, καταλήξαμε σε μια απομακρυσμένη περιοχή, που την προτείνουν αρκετοί. Το 50 Moganshan Street είναι ένας χώρος που φιλοξενεί αρκετές γκαλερί σύγχρονης τέχνης, με πρωταγωνιστές μοντέρνους Κινέζους καλλιτέχνες. Θα θαυμάσετε πρωτότυπα έργα τέχνης που ενσωματώνουν κλασσικά στοιχεία. Ίσως η πιο διάσημη γκαλερί από όλες είναι το M Art Center.

Το μεσημέρι περνάει με γευστικό και αρκετά οικονομικό sushi στο Raku. Καθώς βραδιάζει, αποφασίζουμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους διασκέδασης. Το M1INT θεωρείται ίσως το πιο γνωστό club, με τρομερό εστιατόριο, προσελκύει αυτούς που ετοιμάζονται για ξέφρενο ξεφάντωμα.

Μιας και αποφασίσαμε ότι ο τρόπος αυτός δεν μας ταιριάζει, κατευθυνθήκαμε προς το Senator Saloon. Ένα μικρό μπαρ ,εμπνευσμένο από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, προσφέρει εξαιρετικά cocktails με μεγαλύτερη βάση τους το ρούμι και το bourbon.

Φτάνοντας στην τελευταία μέρα στην Σανγκάη, αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε την περιοχή που κρύβεται πίσω από το ποτάμι, το Pudong. Εκεί εντυπωσιαστήκαμε από το Shanghai Aquarium και το μαγικό κόσμο της θάλασσας.

Τέλος διαλέξαμε το ιταλικό Matto με καλές τιμές, ρουστίκ διακόσμηση και ίσως την ωραιότερη πίτσα που έχω δοκιμάσει! Η Σανγκάη είναι μια πόλη γεμάτη εκπλήξεις που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.