Γιατί πάντα ένας υπουργός λείπει από την ομιλία του Ομπάμα;

Μα είναι δυνατόν κάθε φορά που μιλά ο Μπαράκ Ομπάμα ή ένας από τους προκατόχους του στην αμερικανική προεδρία ένας υπουργός τους μονίμως να λείπει; Ναι! Και δεν είναι θέμα ασυνέπειας αλλά υψίστης ασφαλείας.

Κατά τη χθεσινοβραδινή (ώρα Ελλάδας) ετήσια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα προς το Κογκρέσο ο υπουργός Ενέργειας Ερνεστ Μονίζ είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης που δεν ήταν παρών.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ερνεστ Μονίζ βρισκόταν σε μυστική τοποθεσία.

Πρόκειται για ένα νόμο απαράβατο του αμερικανικού κράτους: κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της ετήσιας προεδρικής ομιλίας στο Κογκρέσο ένας από τους υπουργούς της αμερικανικής κυβέρνησης πρέπει να λείπει.

Ο λόγος είναι η διασφάλιση της συνέχειας του κράτους, αν, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συμβεί κάτι σε όσους βρίσκονται εντός των χώρων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Χθες το βράδυ και για διάστημα μίας ώρας, από τις 21.00, το σύνολο των εκπροσώπων των τριών εξουσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι 100 γερουσιαστές, οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του προέδρου για την κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, καθώς και κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του προέδρου κάθε τέσσερα χρόνια.