Κεφαλονιά: Ακατάλληλο ένα στα 20 σπίτια στο Ληξούρι

Ο καιρός κάνει το χατήρι των ελεγκτών μηχανικών στην Κεφαλονιά και υπολογίζεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε κάθε κτίσμα του νησιού, μιας και θα υπάρχει ηλιοφάνεια.

Ο δήμος Κεφαλονιάς έχει ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, με τα Γηροκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου και το Λύκειο Ληξουρίου να έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται αμείωτοι και στα ιδιωτικά κτίρια. Τα κλιμάκια των μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους και μέχρι τώρα δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί με "κίτρινο". Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες συνιστούν στους κατοίκους να μείνουν έξω από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο Ληξούρι, το 5% δεν μπορεί να κατοικηθεί και άνω του 40% έχει σήμανση επικινδυνότητας.

Οι ειδικοί θα ξεκινήσουν να ελέγχουν και σπίτια σε χωριά προς τη Σκάλα για προληπτικούς λόγους.

Σχετικά με το περίφημο πλέον "η Κεφαλονιά άντεξε", ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Δημήτρης Καρύδης, δήλωσε στην εφημερίδα "Τα Νέα": "Από το 1953 συνειδητοποίησαν όλοι, μηχανικοί, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες, ότι ο σεισμός αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται σε ένα κτίριο".

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, ο οποίος ασκεί το ρόλο του επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών του ΤΕΕ που κάνουν ελέγχους σε κτίσματα στο νησί μετά το σεισμό της Κυριακής, υπογράμμισε κι εκείνος με τη σειρά του το σημαντικό ρόλο που έπαιξε η καταστροφή του 1953 στον τρόπο κατασκευής των νέων κτισμάτων.

"Το πρώτο πράγμα που άλλαξε από τον Κανονισμό Αντισεισμικής Προστασίας που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1959 ήταν ότι επέβαλε χαμηλό ύψος στα κτίρια. Πλέον, επιτρέπεται να χτίσεις ισόγειο και δύο ορόφους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται και παραβάσεις. Πλέον, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της τοιχοποιίας με τη χρήση διαζωμάτων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν υψηλότεροι σεισμικοί συντελεστές απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα κτίρια στο Αργοστόλι συμπεριφέρθηκαν καλύτερα, πάντως, επειδή οι σεισμικές φορτίσεις που δέχτηκαν ήταν ίσες με αυτές που ορίζει ο Κανονισμός", εξήγησε.