Ο “ευγενικός επαναστάτης” Πάπας Φραγκίσκος στο Rolling Stone

Στα άδυτα του Βατικανού μπήκε ο απεσταλμένος του διάσημου περιοδικού Rolling Stone προκειμένου να φτιάξει το πορτραίτο της Αυτού Αγιότητος, του Πάπα Φραγκίσκου.

Έτσι, ο πρώτος καρδινάλιος από την Αργεντινή που ανεβαίνει στον παπικό θρόνο έγινε εξώφυλλο του Rolling Stone. Ο τίτλος του άρθρου είναι "Οι καιροί αλλάζουν" (The Times they are a-changin') και όπως γράφει ήδη από τις πρώτες γραμμές "ο πάπας Φραγκίσκος έφερε μια αξιοσημείωτη τομή στην παράδοση του Βατικανού αντιμετωπίζοντας πολιτικά ζητήματα και παρουσιάζοντας μια στάση προς τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ πιο ανοικτή".

Ο τίτλος του Rolling Stone για τον Φραγκίσκο ήταν το όνομα του δίσκου του Μπομπ Ντίλαν που κυκλοφόρησε το 1964. Ο συγκεκριμένος δίσκος θίγει πολλά θέματα ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων όπως ο ρατσισμός, η φτώχεια και η κοινωνική αλλαγή, θέματα με τα οποία καταπιάνεται ο 77χρονος ποντίφικας. Ενώ ο απεσταλμένος του περιοδικού δεν παραλείπει να σημειώσει ότι ο ίδιος ο Φραγκίσκος παρενέβη για να ξεκινήσει η έρευνα για τα σκάνδαλα με την κακοποίηση ανηλίκων στους κόλπους της Καθολικής εκκλησίας.

"Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της παπικής του θητείας, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κάνει τόσα πολλά για να διαχωρίσει τον εαυτό του από το παρελθόν και να αυτοσυστηθεί ως ο Πάπας του λαού" γράφει το άρθρο και κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας του.

Ενώ κάνει σύγκριση και με τον προκάτοχο του, Βενέδικτο: "μετά την καταστροφική παπική θητεία του Βενέδικτου, ένας ένθερμος λάτρης των παραδόσεων που έμοιαζε σαν να πρέπει να φορά ένα ριγέ πουκάμισο με γάντια - μαχαίρια και να απειλεί τους νέους στους εφιάλτες του, η βασική δεξιότητα του Φραγκίσκου, όπως να χαμογελά στον κόσμο έμοιαζε σαν ένα μικρό θαύμα στο μέσο όρο των Καθολικών".

Υπογραμμίζοντας ότι επί θητείας του Φραγκίσκου τριπλασιάστηκε ο αριθμός των πιστών που προσέρχονται στην πλατεία του Βατικανού στα 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους, το άρθρο κλείνει με τη γλαφυρή φράση: "στην βροχερή πλατεία, το πλήθος ζητωκραυγάζει για τον νέο του φίλο, τον cool Πάπα Φραγκίσκο, μέχρι να γυρίσει πίσω στα μυστήρια της οχυρωμένης πόλης που διοικεί...".