Τα φυτοφάρμακα “ένοχα” για Αλτσχάιμερ

Η έκθεση στα φυτοφάρμακα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, έδειξε ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ είχαν τέσσερις φορές υψηλότερα επίπεδα ουσιών φυτοφαρμάκων (DDT) που κυκλοφορούσαν στον οργανισμό τους, συγκριτικά με τα υγιή άτομα .

Η ομάδα του Πανεπιστήμιου Ράτζερς εξέτασε τα επίπεδα της χημικής ουσίας DDΤ στο αίμα 86 ατόμων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συνέκριναν τα αποτελέσματα με 79 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χημική ουσία DDΤ αυξάνει την πιθανότητα της νόσου του Αλτσχάιμερ καθώς φαίνεται να εμπλέκεται στην ανάπτυξη των πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο , που συμβάλλουν στο θάνατο των κυττάρων του εγκεφάλου. 

Ο καθηγητής Άλαν Λέβι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της νόσου του Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο του Έμορι, δήλωσε : "Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εντοπίζει έναν ισχυρό περιβαλλοντικό παράγοντα που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Το μέγεθος της επίδρασης είναι εντυπωσιακά μεγάλο και είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με τον πιο κοινό γενετικό παράγοντα κινδύνου που ευθύνεται για την καθυστερημένη έναρξη της νόσου. "

"Αν και αυτή η μικρή μελέτη δείχνει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην χημική ουσία DDT και του Αλτσχάιμερ , δεν γνωρίζουμε κατά πόσον άλλοι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για αυτά τα αποτελέσματα", ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σιμόν Ρίντλει.