Τσίπρας: “Όποιος έκλεψε να φέρει πίσω το δημόσιο χρήμα”

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε στο Εφετείο της Αθήνας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την εισαγγελέα κατά τη Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και ακολούθως με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Μανόλη Ρασιδάκη.

Παρόντες στη συνάντηση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κ. Ράικου, ήταν και οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε σε δημοσιογράφους πως η Ελένη Ράικου τον ενημέρωσε για τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει αυτή την περίοδο, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την “τεράστια δυσπιστία” του λαού απέναντι στο δημόσιο βίο, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια που οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη, αυτόνομα και ανεξάρτητα, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής του τόπου.

“Οφείλουμε να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη αυτή την προσπάθεια πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί το δημόσιο χρήμα να επιστρέψει, σίγουρα όμως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στο να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία”, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή του ότι η καταστρατήγηση του Συντάγματος εν μέρει δικαιολογείται και από τις έκτατες περιστάσεις, απάντησε:

“Η αναφορά μου, νομίζω, ήταν σαφής. Η καταστρατήγηση του Συντάγματος τα τελευταία τρία χρόνια δεν δικαιολογείται παρά τη διαρκή επίκληση των εκτάκτων αναγκών. Στο μυαλό μου είχα τις 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσα από τις οποίες πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μία απ΄ αυτές αφορούσε και την παύση λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Εικοσιτέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένας αριθμός ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οι ΠΝΠ, όπως γνωρίζετε, δικαιολογούνται, προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη όμως χρήση τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα τις προβλέπει σε έκτακτη ανάγκη. Ε, δεν μπορεί 24 φορές συνεχόμενες τον τελευταίο χρόνο που έχουμε αυτή την κυβέρνηση να βρισκόμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”.