ΟΗΕ: 120 εκατ. έχουν πάρει οι τρομοκρατικές οργανώσεις ως λύτρα

120 εκατομμύρια έχουν πάρει τα τελευταία 10 χρόνια οι τρομοκρατικές οργανώσεις από λύτρα. Χρήματα με τα οποία χρηματοδοτούν νέες επιθέσεις, την εκπαίδευση μελών τους και την αγορά όπλων.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις χώρες να μην πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγής, πρόταση που ενέκρινε και το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ψήφισμα.

Το ψήφισμα, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των απαγωγών. Καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να σταματήσουν ολοκληρωτικά οι πληρωμές λύτρων σε τρομοκράτες.

Πάντως πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρες με υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας έχουν ειδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία τους εξασφαλίζουν αποζημιώσεις για την επιστροφή απαχθέντων υπαλλήλων.

Πάντως η σημασία του ψηφίσματος του ΟΗΕ τέθηκε υπό αμφισβήτηση υπό το φως των πρόσφατων υποθέσεων που αφορούσαν στις απαγωγές υπηκόων της Γαλλίας και τη Δανίας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μόλις καταβλήθηκαν τα λύτρα.

Τέσσερις Γάλλοι, οι οποίοι είχαν απαχθεί από μαχητές της αλ Κάιντα στη Δυτική Αφρική και κρατούνταν όμηροι για τουλάχιστον 3 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθεροι τον Οκτώβριο με τη βοήθεια της νιγηριανής κυβέρνησης. Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να καταβάλουν τα λύτρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν ενάντια στη γαλλική πολιτική, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

Ωστόσο, η εφημερίδα Le Monde αμφισβήτησε τις αναφορές αυτές, ισχυριζόμενη ότι Γάλλοι πράκτορες παρέδωσαν λύτρα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ στην ομάδα που εστάλη στο Μαλί προκειμένου να φέρει πίσω τους άνδρες, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους απαγωγείς.

Τον Απρίλιο, τα έξι μέλη του πληρώματος ενός πλοίου –μεταξύ των οποίων και δύο Δανοί υπήκοοι- που κρατούνταν αιχμάλωτοι από Σομαλούς πειρατές για τουλάχιστον 2 χρόνια, αφέθηκαν ελεύθερα μετά την καταβολή λύτρων από μια δανέζικη ναυτιλιακή εταιρεία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας επέμεινε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν είχε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις.