Ρέγκλινγκ: Δε χρειάζονται άλλες περικοπές εισοδημάτων στην Ελλάδα

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εκτιμώντας ότι δε θα χρειαστούν περαιτέρω μειώσεις μισθών στη χώρα μας.

“Δε νομίζω πως θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές εισοδημάτων και νομίζω ότι η πορεία της εσωτερικής υποτίμησης έχει ολοκληρωθεί”, σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η δημοσιονομική σταθεροποίηση έχει σχεδόν επιτευχθεί. “Η επιτροπή προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος και 1% την ερχόμενη χρονιά. Αυτό είναι καλύτερο από την Ολλανδία ή τη Φινλανδία”, ανέφερε, και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχουν και πολλά να γίνουν σε δημοσιονομικό επίπεδο επιπρόσθετα από όσα έχουν ήδη κάνει, όχι άλλες περικοπές εισοδημάτων. Αυτό που χρειάζεται ακόμα να κάνουν είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις, και αυτό χρειάζεται χρόνο και μπορεί επίσης να είναι δυσάρεστο, αλλά νομίζω ότι δε θα είναι πιο δύσκολο για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού από αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, αλλά αντίθετα μέχρι πέρυσι υπήρχε πληθωρισμός, ενώ παρατήρησε πως οι τιμές άργησαν πολύ να πέσουν.

Όσο για το αν τα χειρότερα για την Ελλάδα έχουν περάσει, σχολίασε: Τα χειρότερα από το βάρος της προσαρμογής, ναι. Φυσικά, όταν μιλάς στο μέσο Έλληνα δεν το βλέπει έτσι. Αλλά εμείς, σαν οικονομολόγοι, κοιτάμε τα στοιχεία και βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί, και τα αποτελέσματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Οι άνθρωποι δεν το βλέπουν, αλλά αυτό δε κάνει την άλλη εκτίμηση λανθασμένη. Αλλά πρέπει να συνεχίσουν στο μέτωπο των δομικών μεταρρυθμίσεων”.