Πώς να βρείτε ένα πλοίο-φάντασμα

Ένα χαμένο πλοίο-φάντασμα, που αγνοείται από τον Φεβρουάριο του 2013, είναι έτοιμο να χτυπήσει τις ακτές της Βρετανίας από μέρα σε μέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 

Πρόκειται για το 1.400 τόνων MV Lyubov Orlova. Το 100 μέτρων πλοίο εξαφανίστηκε τυχαία,καθ 'οδόν προς τη Δομινικανή Δημοκρατία, όταν έσπασε ένα σχοινί ρυμούλκησης. Παρασύρθηκε μακριά στον Ατλαντικό χωρίς πλήρωμα ή φάρο εντοπισμού - και εξαφανίστηκε. 

Αλλά, πώς μπορεί να χαθεί ένα τέτοιο πλοίο και πώς μπορεί να εντοπιστεί ξανά; Για το MV Lyubov Orlova οργανώθηκε ένα τεράστιο...κυνήγι, με έρευνες από την ακτοφυλακή, δορυφόρους, ακόμη και μια ομάδα Ολλανδών διασωστών, οι οποίοι ήλπιζαν σε μετρητά. Το πλοίο είναι ακόμα εκεί έξω - ίσως βυθίστηκε ή ίσως ακόμα πλέει ακυβέρνητο.

Πολλοί πιστεύουν ότι μια κάμερα παρακολούθησης σε ένα από τους πολλούς δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, θα είναι η καλύτερη επιλογή για τον εντοπισμό χαμένων πλοίων. Αλλά, αν δεν είναι κάποιος ειδικός, η ανάλυση των καμερών πάνω από τον ωκεανό είναι πολύ χαμηλή για να δούμε ένα πλοίο. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ακτοφυλακή και το ναυτικό και οι κυβερνήσεις προσπαθούν απελπισμένα να αναπτύξουν καλύτερους τρόπους για την παρακολούθηση του τι συμβαίνει στη θάλασσα.

Υπάρχει ένα άλλο είδος της δορυφορικής τεχνολογίας που θα μπορούσε να βοηθήσει . Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λύσεις για την παρακολούθηση πλοίων- την οποία εφαρμόζει η ιρλανδική ακτοφυλακή - είναι οι δορυφόροι εξοπλισμένοι με " ραντάρ " και " αυτόματο σύστημα αναγνώρισης " ( AIS ). Πρώτον , οι δορυφόροι ραντάρ χτενίσουν την επιφάνεια της θάλασσας σε μεγάλες εκτάσεις , και όλα τα σκάφη που συλλαμβάνονται εμφανίζονται ως παράσιτα , όπως σε μια οθόνη του ραντάρ του πλοίου .  

Στη συνέχεια, συγκρίνουν τα δεδομένα με δορυφορικούς χάρτες AIS , τα οποία δείχνουν τις θέσεις όλων των ενεργών πλοίων στον ωκεανό (δείτε τα τώρα, εδώ ).  

Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το Orlova. Γιατί ; Το ραντάρ του ήταν απενεργοποιημένο. 

Tα πλοία-φαντάσματα δεν είναι τόσο σπάνια όσο φανταζόμαστε. Μετά το ιαπωνικό τσουνάμι το 2011, ένα αλιευτικό σκάφος εμφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών της δυτικής ΗΠΑ. Ιστιοφόρα εμφανίζονται ξαφνικά στις ακτές του κόσμου να πλέουν ακυβέρνητα και άδεια - ένα από τα πιο μυστηριώδη ήταν το Bel Amica, το οποίο βρέθηκε το 2006 στην περιοχή της Μεσογείου με μισοφαγωμένα γεύματα. 

Κάποια εγκαταλείπονται και πλέουν χαμένα για δεκαετίες - στις αρχές του 20ου αιώνα, η Baychimo εγκαταλείφθηκε στην Αρκτική και, κατά τα επόμενα 38 χρόνια, εμφανίστηκε σε διάφορα σημεία του πλανήτη. 

Τελικά, η ταπεινή αλήθεια είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις της επιφάνειας του πλανήτη μας, στην οποία είναι εκπληκτικά εύκολο να χάσουμε πράγματα. Ακόμη και ένα πλοίο στο μέγεθος ενός μεγάλου κτιρίου....