ΗΠΑ: Δικαστήριο αποφάσισε την αποσύνδεση εγκύου από τα μηχανήματα

Την αποσύνδεση από τα μηχανήματα μιας εγκεφαλικά νεκρής γυναίκας η οποία βρισκόταν από τον Νοέμβριο σε μηχανική υποστήριξη επειδή ήταν έγκυος, αποφάσισε δικαστήριο του Τέξας.

Η δικαιοσύνη έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα που είχε κάνει ο σύζυγός της, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν η επιθυμία της, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι γονείς της. Κρίσιμος παράγοντας για την απόφαση του δικαστηρίου- ενάντια στους νόμους του Τέξας- αποτέλεσε η διάγνωση ότι το έμβρυο που κυοφορεί η εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα παρουσιάζει ήδη σοβαρές γενετικές ανωμαλίες.

Η Μαρλίζ Μουνιός κατέρρευσε από πνευμονική εμβολή τη νύχτα της 26ης Νοεμβρίου ενώ φρόντιζε τον 15 μηνών γιο της. Έκτοτε κρατούνταν τεχνητά στην ζωή.

“Αυτή ήταν μια θλιβερή κατάσταση για όλους. Είμαστε ανακουφισμένοι που ο Έρικ Μουνιός μπορεί πλέον να προχωρήσει στη διαδικασία της ταφής της συζύγου του”, υποστήριξε η δικηγόρος της οικογένειας.

Η περίπτωσή της άτυχης γυναίκας συγκλόνισε τις ΗΠΑ και έξω από το νοσοκομείο οργανώθηκαν συγκεντρώσεις από πολίτες που απαιτούσαν να γίνει σεβαστή η επιθυμία της οικογένειάς της.

Ωστόσο, παρά την δικαστική απόφαση και την επιθυμία της οικογένειας, υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν με την διακοπή της μηχανικής στήριξης. Ο πάστορας Στίβεν Μπρόντεν εξηγεί: “Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος που να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του εμβρύου. Εμείς καλύπτουμε αυτό το κενό. Υπάρχουν οικογένειες αυτή τη στιγμή που θα ήθελαν να αναλάβουν την φροντίδα αυτού του παιδιού, ανεξάρτητα από την κατάστασή του”.

Η Μαρλίζ Μουνιός βρίσκεται πλέον στην 22 εβδομάδα της κύησής της και βάσει της δικαστικής απόφασης, θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας.