Καθώς η μαύρη αγορά στην Αργεντινή οργιάζει, και εν μέσω του μαζικού sell off του αργεντίνικου πέσο, η κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, να προχωρήσει σε άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στα φυσικά πρόσωπα, όσον αφορά στις αγορές με δολάρια.
Η Αργεντινή βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όσον αφορά στο απόθεμα ξένων νομισμάτων της, παρά το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο του 2013, που ανήλθε σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αυξήσει τις προσπάθειές της να εμποδίσει τη μείωση του αποθέματος αυτού —που από 52 δισεκατομμύρια μειώθηκε στα 29 σε διάστημα τριών ετών— μέχρι στιγμής όμως μάταια.
Η απόφαση της άρσης των περιορισμών εξέπληξε πολλούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι ανέμεναν μια νέα κατάρρευση του πέσο, η ισοτιμία του οποίου με το δολάριο διαμορφώθηκε από τα 6,90 πέσος την Τρίτη, στα 8,1 πέσος την Πέμπτη. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τους Αργεντινούς, που μετά την οικονομική κρίση του 2001, συνηθίζουν να αποταμιεύουν σε δολάρια.
Ο έλεγχος των ισοτιμιών, που επιβλήθηκε το 2011 μετά την επανεκλογή της Κριστίνα Κίρσνερ, είχε προκαλέσει τη δημιουργία μιας παράλληλης συναλλαγματικής ισοτιμίας, του “μπλε δολαρίου”, το οποίο σήμερα πλησίαζε τα 13 πέσος.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η κυβέρνηση άφησε το νόμισμα σε... ελεύθερη πτώση, καθώς υποτιμήθηκε κατά 11,1% σε σχέση με το δολάριο, μέσα σε μια μόλις μέρα. Κάτι ανάλογο έχει να γίνει από το 2002, οπότε το πέσο είχε υποτιμηθεί κατά 18,6%, και πάλι τότε, όμως, μέσα σε 3 εβδομάδες (τις τρεις πρώτες του έτους 2002).
Την υποτίμηση του νομίσματος ζητούσαν κυρίως οι εξαγωγείς, καθώς θα μπορούν έτσι να πωλούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές. Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή έφτασε πέρυσι το 28% και αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο - πάνω από 30%, σύμφωνα με αναλυτές - το 2014.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να στείλει τα αργεντίνικα προϊόντα στο εξωτερικό, αλλά και να σταματήσει τη ροή συναλλάγματος προς τα έξω. Έτσι, έβαλε σκληρό πλαφόν στις διαδικτυακές αγορές. Το μέγιστο όριο αγορών προϊόντων, που εισάγονται στη χώρα μέσω ηλεκτρονικής αγοράς με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, περιορίζονται σε δύο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Bloomberg, "η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για online αγορές", ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους δυνητικούς αγοραστές.
Παράλληλα, τέθηκαν και ασφυκτικοί περιορισμοί στην αξία της εκάστοτε αγοράς, καθώς το αφορολόγητο όριο δεν είναι παρά 25 δολάρια. Για οποιαδήποτε αξία πάνω από το ποσό αυτό θα επιβάλλεται φόρος ύψους 50%, επίπεδο που κάτοικοι του Μπουένος Αϊρες χαρακτήρισαν "τρελό".