Μπαράζ εκρήξεων στο Κάιρο, τρία χρόνια από την Αραβική Άνοιξη

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει από το πρωί την Αιγυπτιακή πρωτεύουσα, παραμονή της τρίτης επετείου από την εξέγερση για την απομάκρυνση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ.  

Μια έκρηξη, η τέταρτη κατά σειρά, συνέβη στο κέντρο του Καΐρου, κοντά σε έναν κινηματογράφο αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, σημειώθηκαν άλλες τρεις βομβιστικές επιθέσεις που στόχευαν κυρίως αστυνομικά τμήματα. Σε αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 5 ανθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.  Οι υπηρεσίες ασφαλείας αποτελούν συχνά στόχο σειράς επιθέσεων που συγκλονίζουν την Αίγυπτο από τον Ιούλιο, όταν ο στρατός απέπεμψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Η πρώτη και μεγαλύτερη επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί όταν καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Κάιρο και ένοπλοι άνοιξαν πυρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 70. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση “ Προστάτες της Ιερουσαλήμ¨ που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Μια δεύτερη επίθεση ακολούθησε λίγες μόλις ώρες μετά, κοντά σε σταθμό του μετρό του Καΐρου, με τουλάχιστον έναν αξιωματικό της αστυνομίας νεκρό και 15 τραυματίες. Η τρίτη επίθεση σημειώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα στην Ταλμπέγια στη Γκίζα, στην περιφέρεια του Καΐρου. 

Στο δρόμο που οδηγεί στις Πυραμίδες σημειώθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας. Στην περιοχή αυτή είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 διαδηλωτές. Ορισμένοι από αυτούς έκαιγαν λάστιχα και εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να τιμήσει αύριο την "επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου" που άρχισε το 2011 και οδήγησε στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, σε κλίμα ιδιαίτερα τεταμένο.

Αστυνομικοί και στρατιώτες αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, κυρίως στο κέντρο του Καΐρου, όπου βρίσκεται η εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, ενώ οι υποστηρικτές του Μόρσι καλούν σε διαδηλώσεις επί 18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η λαϊκή εξέγερση.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα απαντήσουν με "πυγμή" σε οποιαδήποτε απόπειρας των Αδελφών Μουσουλμάνων να σαμποτάρουν τους εορτασμούς της επετείου και κάλεσε τους Αιγύπτιους να κατέβουν μαζικά στους δρόμους για να γιορτάσουν την 25η Ιανουαρίου και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση.