Ανακαλύψτε την άλλη Τουρκία

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, που επιλέγουν την Τουρκία, για τις διακοπές τους αρκούνται στο να επισκεφθούν τις πολυσύχναστες ακτές της Μεσογείου ή τα εντυπωσιακά τζαμιά και τα παλάτια της Κωνσταντινούπολης. Η χώρα όμως, είναι τεράστια και κρύβει πολλά ακόμα αξιοθέατα και κρυμμένα μυστικά, μακριά από τα τουριστικά hotspots.

Ερείπια εξαφανισμένων πολιτισμών, μια τεράστια εσωτερική θάλασσα και ένα βιβλικό βουνό, με απίστευτη θέα στο Ιράν και την Αρμενία είναι μερικοί μόνο από τους εναλλακτικούς λόγους, που θα σας πείσουν να επισκεφθείτε την...άλλη Τουρκία. Ανακαλύψτε τους!

1. Ταξιδέψτε με τρένο

Για όσους από εσάς λατρεύετε τα περιπετειώδη ταξίδια, αλλά σας αρέσουν ακόμα περισσότερο στην άνεση ενός τρένου, το τουρκικό σιδηροδρομικό σύστημα είναι ένας μικρός παράδεισος.

Από το Φεβρουάριο του 2014, αν όλα πάνε σύμφωνα με τα μέχρι τώρα σχέδια, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, της πρωτεύουσας της Τουρκίας, με ένα νέο τρένο υψηλής ταχύτητας.

Το Dogu Expresi ( Eastern Express ) ξεκινά κάθε βράδυ στις 18:00 και χρειάζεται λίγο περισσότερο από 24 ώρες για να περάσει από την Άγκυρα στην Καρς, περίπου 1.500 χιλιόμετρα μακριά από το απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Σταματά στις πόλεις Kayseri, Sivas και Erzurum, περνά μέσα από την Ανατολία και καταλήγει στα χιονισμένα βουνά της ανατολής.

Οι δίκλινες καμπίνες διαθέτουν μίνι - ψυγείο με μεταλλικό νερό και αναψυκτικά, καθώς και νιπτήρες με ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό. Ένας αχθοφόρος φτιάχνει το κρεβάτι σας και φέρνει ποτά και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ υπάρχει και ξεχωριστό βαγόνι – τραπεζαρία.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση online στον Τουρκικό Κρατικό Σιδηρόδρομο με ένα κλικ εδώ ή μέσω ταξιδιωτικού πράκτορα ή να αγοράσετε εισιτήρια σε έναν σταθμό.

2. Ανακαλύψτε σπάνια ερείπια

Μερικές φορές αισθάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να περπατήσει περισσότερο από μερικά βήματα στην Τουρκία χωρίς να πέσει πάνω σε κάποιο αρχαίο λείψανο. Μερικά αξιοθέατα, όπως η πάντα δημοφιλής Έφεσος, κατακλύζονται με επισκέπτες σχεδόν όλο το χρόνο.

Εντυπωσιακά λιγότεροι, όμως, είναι εκείνοι που επισκέπτονται την εξίσου εντυπωσιακή Αφροδισιάδα, όπου θα μπορέσουν να περιπλανηθούν σε μια τεράστια έκταση με ερειπωμένους ναούς και θέατρα, με μόνη συντροφιά τους μικρές χελώνες.

Το μνημείο έφθασε στο αποκορύφωμά του περίπου πριν από 2.000 χρόνια , όταν ήταν φημισμένο για γλύπτες του. Στο σημείο υπάρχει και ένα εξαιρετικό μουσείο με δείγματα του έργου τους. Η Αφροδισιάδα βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά από τα παραθαλάσσια θέρετρα του Bodrum, Marmaris και Κουσάντασι.

Ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι με το αυτοκίνητο και η υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων είναι διαθέσιμη σε όλα τα θέρετρα και στο αεροδρόμιο Dalaman.

Info

Ανοιχτά από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, καθημερινά 10:00- 19:00 και από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, καθημερινά 10:00-17:00.

Είσοδος: 3 ευρώ

3. Ταξιδέψτε σε μια εσωτερική θάλασσα

Με 400 μέτρα βάθος και σχεδόν 120 χιλιόμετρα μήκος, η λίμνη Βαν είναι μια πραγματική εσωτερική θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει διέξοδος, τα νερά της, κορεσμένα σε μεταλλικά άλατα, έχουν ένα μοναδικό μπλε χρώμα. Στα βάθη της, οι αποικίες των βακτηρίων extremophile σχηματίζουν παράξενους πύργους, που φτάνουν τα 40 μέτρα ύψος.

Μόνο ένα είδος ψαριού έχει καταφέρει να επιζήσει στα αλκαλικά νερά της. Η Βαν είναι επίσης γνωστή για ένα είδος γάτας, που αγαπά το νερό και έχει περίεργα μάτια, ενώ φημολογείται ότι έχει το δικό της τέρας . Μπορείτε να κολυμπήσετε στα ρηχά, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βυθιστείτε κάτω από την επιφάνεια.

Περισσότερα από χίλια χρόνια πριν, η λίμνη ήταν μέρος του βασιλείου της Αρμενίας . Η αρχαία αρμενική εκκλησία του Τιμίου Σταυρούστο νησί Akdamar, τρία χιλιόμετρα από την ακτή της λίμνης, έχει αξιόλογες τοιχογραφίες και γλυπτά, τα οποία έχουν πρόσφατα αποκατασταθεί.

Μπορεί κανείς να την επισκεφθεί με καραβάκι από το Gevas, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Βαν.

4. Περιηγηθείτε ανάμεσα στα βουνά

Η Τουρκία διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα μονοπατιών στα βουνά και τα δάση της Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια για ποδηλασία είναι στην οροσειρά Kackar και την κοιλάδα του ποταμού Coruh, όπου μπορείτε επίσης να κάνετε ράφτινγκ.

Με αρκετές από τις κορυφές της να αγγίζουν πάνω από τα 3.000 μέτρα (η υψηλότερη, Kackardagi, έχει 3.932 μέτρα ύψος), αυτά τα βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Η καλύτερη στιγμή για να τα επισκεφθείτε είναι από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, όταν τα δροσερά αυτά μέρη κατακλύζονται από ποδηλάτες.

Για μια πραγματικά μεγάλη περιπέτεια, μπορείτε να ακολουθήσετε τους ορεινούς δρόμους σε όλη τη διαδρομή μέχρι την ακτή της Μαύρης Θάλασσας και να πετάξετε πίσω στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα από την Τραπεζούντα. Μπορείτε ακόμα να πετάξετε προς το Erzurum από την Κωνσταντινούπολη ή την Άγκυρα ή να πάρετε το τρένο.

Η κοιλάδα Coruh είναι περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια του Erzurum και πάνω από χίλια χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.

5. Ακολουθήστε ένα επικό μονοπάτι

Ο δρόμος του Λυκία (Lycian Way) μοιάζει σαν ένα μονοπάτι, στο οποίο περπάτησαν αρχαίοι, αλλά στην πραγματικότητα αυτή τη περιπατητική διαδρομή, που εκτείνεται από τα παράλια του Αιγαίου στη Μεσόγειο δημιουργήθηκε το 2000 από μια ομογενή από την Αντάλια, την Kate Clow.

Στο μεγαλύτερο μήκος του, είναι παράλληλο με την ακτή της Λυκίας, αλλά φτάνει στα 1.800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο υψηλότερο σημείο του, στο Tahtali Dag ( Mt Tahtali ). Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσετε είναι το μικρό θέρετρο της Olu Deniz.

Χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες για να περπατήσετε ολόκληρη την απόσταση των 509 χιλιομέτρων, αλλά οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι άφθονες, ώστε να περπατήσετε για μια εβδομάδα ή ακόμη και μόνο για μια ημέρα ή δύο.

Η καλύτερη χρονική περίοδος για να πάτε είναι από τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Οκτώβριο.

6. Ανεβείτε το Όρος Ararat

Η Κιβωτός του Νώε λέγεται ότι σταμάτησε στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Τουρκίας, του 5.137 μέτρων Agri Dagi, του Όρους Ararat. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι ακόμα εκεί. Από τη κορυφή του να δείτε ένα τεράστιο κομμάτι της Τουρκίας και βαθιά στο Ιράν και την Αρμενία.

Το Ararat έχει τραχύ έδαφος και οι ορειβάτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για υπερβολική ζέστη και κρύο, αφού η υψηλότερη κορυφή του είναι καλυμμένη με χιόνι όλο το χρόνο και οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, στους πρόποδες του βουνού μπορεί να φτάσουν πάνω από 30 ° C.

Είναι απαραίτητο να εξορμήσετε με μια αξιόπιστη εξειδικευμένη εταιρεία, αποφεύγοντας τους ερασιτέχνες τοπικούς οδηγούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν το βουνό, αλλά δεν έχουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για ένα ασφαλές ταξίδι.

Το ταξίδι μέχρι την κορυφή και πάλι πίσω διαρκεί τουλάχιστον πέντε ημέρες, χρησιμοποιώντας μουλάρια για τη μεταφορά σκηνών και προμηθειών. Η ανάβαση ξεκινάει από την πόλη της Dogubayazit, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Τα πλησιέστερα μεγάλα αεροδρόμια είναι στο Erzurum και τη Van, που απέχουν περίπου 4-5 ώρες.