Συμπληρώματα βιταμίνης D: Δεν έχουν αποτέλεσμα σε υγιείς ενήλικες

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D, δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών και καταγμάτων σε υγιείς ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη στο περιοδικό Lancet. 

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, έκανε μια μετά-ανάλυση παλιότερων μελετών, η οποία έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική επίδραση της βιταμίνης D στην οστική πυκνότητα. Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αλλάζουν το κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, καρκίνου πέρα από ένα 15%.

Επιπρόσθετα τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου κατά περισσότερο από 15% σε ασθενείς νοσοκομείων ακόμα και όταν χορηγούνται μαζί με το ασβέστιο.

Οι ειδικοί διατροφής λένε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι υπεύθυνη για έναν αριθμό ασθενειών, όπως τα κατάγματα, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να είναι το αποτέλεσμα μιας κακής υγείας και όχι η αιτία.

"Εν όψει των ευρημάτων μας, υπάρχει μια μικρή αιτιολόγηση για τη συνταγογράφηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου ή της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή εγκεφαλικής αγγειακής νόσου, του καρκίνου, ή να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε επιλεγμένους ανθρώπους”, επεσήμαναν οι ερευνητές, τονίζοντας ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, τα άτομα άνω των 65 και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να μην πάρουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D από την έκθεση στο φως του ήλιου.